Telefonska sjednica Vlade
0

Proglašena vanredna situacija i u Srbiji

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Srbije proglasila je u nedjelju navečer na telefonskoj sjednici vanrednu situaciju na teritoriji cijele Srbije.

Odluka je donijeta zbog toga što redovnim sredstvima nije moguće rješavati mnogobrojne probleme izazvane obilnim snijegom i hladnoćom - od raščišćavanja puteva do snabdijevanja hranom, lijekovima i el. energijom.

Republički štab za vanredne situacije usvojio je ranije u nedjelju jednoglasno zaključak o prijedlogu za proglašenje vanredne situacije u Srbiji.

"Imajući u vidu da je u 37 opština proglašena vanredna situacija i da je više od 70.000 ljudi zavejano i odsječeno od komunikacije, devetoro izgubilo život, a jedna se vodi kao nestala procjenjujem da ove posljedice nije moguće spriječiti pa Štab predlaže Vladi Srbije da proglasi vanrednu situaciju na cijeloj teritoiriji", rekao je na sjednici Štaba zamjenik premijer i ministar unutrašnjihj poslova Ivica Dačić.

U većini opština od ponedjeljka neće raditi škole, a ministar prosvjete Žarko Obradović ponovio je preporuku svim lokalnim samoupravama da škole ne rade od 6. do 10. februara. "U škole neće ići 900.000 đaka, 120.000 zaposlenih, a ukoliko uključimo i studente taj broj je daleko veći", rekao je Obradović, podsjetivši da je preporuku izdao još u petak i da ju je većina opština ispoštovala.