Slučaj "Indeks 1"
0

Profesoru i glavnom posredniku zatvorske kazne

FENA
Bivši prodekan zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Dragan Badanjak i glavni posrednik Mladen Budor jedini su među 14 optuženih u slučaju "Indeks 1" danas nepravomoćno osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, zbog nezakonitih upisa studenata na fakultet, i to na dvije i pol, odnosno godinu i pol zatvora.

Ostali optuženici, među kojima i viši predavač s Prometnog fakulteta Krešimir Somek, nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđeni su na uvjetne kazne.

Uz zatvorske kazne, Badanjku je izrečena i petogodišnja zabrana obavljanja posla sveučilišnog profesora, a oduzet će mu se i nezakonito stečenih 1.000 eura, dok će se Budoru oduzeti 2.000 eura.

Somek, koji je na suđenju priznao krivnju, osuđen je uvjetno na 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine, što znači da kaznu neće odslužiti ako u tom razdoblju ne počini neko kazneno djelo. Uz to, izrečena mu je i trogodišnja zabrana rada kao profesora.

Na 10 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine, zbog davanja mita osuđeni su studenti Darko Jelaković, Dario i Romana Bizek te Ivan i Darko Mesec.

Na godinu dana uvjetno, također uz rok kušnje od tri godine, osuđen je posrednik Ivica Marković, dok su Ivan Buljubašić, Saša Sviličić i Suzana Horvat dobili po osam mjeseci.

Dvojica studenata Josip Đaković i Franjo Marinčić kažnjeni su sa po šest mjeseci, uvjetno dvije godine.