{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Produžena misija EULEX-a na Kosovu

F
8.6.2010. u 19:01
0
0
Produžena misija EULEX-a na Kosovu
0
Produžena misija EULEX-a na Kosovu
Vijeće Evropske unije u utorak je produžilo mandat EULEX-a, policijsko-pravosudne misije Evropske unije na Kosovu, za još dvije godine, do juna 2012.
Kosovo je do sada priznalo 69 od 192 zemlje članice Ujedinjenih naroda.

Nakon što je u Bruxellesu u Vijeću produžena misija EULEX-a, na Kosovu je šef misije Yves de Kermabon predstavio ohrabrujuću sliku ne samo suradnje EULEX-a i KFOR-a sa lokalnim vlastima, već i napredak na područjima pravosuđa, gdje polako kosovski suci preuzimaju sve teže sudske procese, izvijestio je Deutsche Welle.

Procjenu napretka na Kosovu dat će Evropska komisija u svome godišnjem izvješću najesen. Misija EULEX-a ima godišnji proračun od 150 milijuna eura, koji se, kako je izjavio de Kermabon neće mijenjati do 2012. Osobno, šef misije EULEX-a je rekao da vjerojatno neće ostati na svojoj dužnosti do kraja mandata, jer je već od 2002. proveo pet godina na Kosovu.

Glavno pitanje je da li Kosovu koje je u protekle dvije godine priznalo 69 zemalja ima atribute zaista neovisne države. Odgovor je pokušao dati Peter Feith, posebni predstavnik EU-a za Kosovo: "Za nas nema sumnje da je Kosovo u potpunosti neovisna država, sa svim institucionalnim i zakonskim kvalitetama. Sve to je dovelo do priznanja od strane toliko država."

Feith je dodao kako se nada da će Kosovu biti omogućen pristup regionalnim oblicima suradnje u međunarodnim organizacijama u svijetu.

Nakon skandala oko krijumčarenja cigareta na Kosovu, u kojem su sudjelovali rumunjski djelatnici misije, šef EULEX-a je priznao da ne postoji savršena organizacija, ali da su počinitelji uklonjeni, vraćeni u Rumunjsku, gdje su povrgnuti detaljnoj istrazi.

Feith je poručio kako je Kosovo prema njegovom mišljenju država koja je na putu postati prosperitetna demokracija različitih etničkih skupina, pa je opravdano nazvati društvo na Kosovu multietnička demokracija.

Feith ističe da je Kosovo željno surađivati s regionalnim partnerima u pogledu stabilnosti i napretka te u pogledu evropske perspektive. Feith potvrđuje da kosovske vlasti rade vrlo intenzivno oko evropskog puta te provode reforme i konsolidiraju prava svojih zajednica.

Bolna tačka je nezaposlenost i siromaštvo, a statistički podaci govore svoje. No, kosovska vlada radi intenzivno na uspostavi fiskalne discipline i održive ekonomske politike za Kosovo.

Angažman oko poboljšanja ekonomskih uvjeta, prije svega oko privatizacije velikih poduzeća je bitan. Feith je posebno pozdravio načelni dogovor vlade Kosova s MMF-om, jer to donosi veću stabilnost gospodarstva i više reformi, a moguće i više potpore za proračun od donatora.

Posebni predstavnik EU-a na Kosovu je na kraju naglasio da je prepušteno svakoj zemlji da povuče svoje zaključke iz presude Međunarodnog suda (ICJ): "Mogu samo ponoviti, očekujem da će presuda Međunarodnog suda o Kosovu dovesti do novog vala priznanja Kosova."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: