Regija
0

Prodanović: Striedinger potvrdio teze Sanaderove odbrane

FENA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Advokati bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera ocijenili su danas da je bivši čelnik Hypo banke za poslove s Hrvatskom Gunther Striedinger na suđenju njihovom branjeniku potvrdio da je postojala osoba Eugen Laxa i da je taj čovjek uzimao proviziju od banke, a ne Sanader.

Striedinger je danas na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdio vjerodostojnost bilješke po kojoj je Sanader u četiri oka obećao bivšem predsjedniku Uprave Hypo banke Wolfgangu Kultereru da će ta banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj i da će za to biti isplaćena provizija. Svjedok je rekao da on nije bio prisutan razgovoru, ali je sastavio i potpisao takvu bilješku nakon što mu je Kulterer prepričao sadržaj razgovora i naložio njezino sastavljanje. U bilješci je kao primatelj provizije naveden Eugen Laxa.

Striedinger je ispričao da je tri puta bio prisutan kad je Kulterer isplatio proviziju osobi koja se tako predstavila.

Prodanović je nakon suđenja rekao novinarima da iskaz Striedingera ne smatra nepovoljnim.

"Svjedok je potvrdio dvije, tri ključne teze odbrane, a to je da je postojala osoba koja se zove Laxa. Da li je to autentični ili neki izmišljeni Laxa to nije toliko bitno, bitno je da je taj čovjek uzimao proviziju i da to nije gospodin Sanader", rekao je Prodanović.

Striedinger je, naime, rekao da sa sigurnošću može potvrditi da Sanader nije preuzimao proviziju.

Svjedok je potvrdio i da su uvjete kreditiranja Hrvatske sredinom 90-ih dogovarali Kulterer i tadašnji zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanader koji je na tu tvrdnju prigovorio, rekavši da nije istina da je bio glavni pregovarač s Hypom.

Na upit branitelja zašto u Austriji na ispitivanju nije spominjao Sanadera kao pregovarača, svjedok je rekao da ga vjerojatno o tome niko nije pitao.

Odbranu je zanimalo i zašto je danas rekao da je vidio Sanadera na parkiralištu u Klangenfurtu, dok je na ispitivanju u Austriji izjavio da nikad u Austriji nije sreo optuženika, na što im je svjedok odgovorio da su ga austrijski istražitelji pitali je li Sanadera vidio u banci.

I na taj dio iskaza Sanader je prigovorio. Ustvrdio je da nije bio na parkiralištu.

Na današnje ročište nije došao Kulterer koji je predložio da ga se ispita putem video veze.

Sanaderu se sudi zbog navodnog nezakonitog uzimanja 3,6 miliona kuna provizije od kredita koji je Hypo banka dala Hrvatskoj za kupnju diplomatskih predstavništava te uzimanje 10 miliona eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem dvojice novih svjedoka.