Hladni Balkan
40

Problemi u susjedstvu: Snijeg pada u Dubrovniku, u Delnici vojnici čiste ulice

Piše: M. N.
Vojska čisti snijeg u Delnici
Vojska čisti snijeg u Delnici
Sibirsko vrijeme stiglo je i do Hrvatske, a snijeg je pao i u Dubrovniku, te drugim dijelovima Dalmacije. Građani su oduševljeno podijelili snimke i fotografije na društvenim mrežama, za razliku od onih iz mjesta Delnice gdje je paralizovao život.

U većini zemlje preovladavaju niske temperature, a najhladnije je na Zavižanu gdje je izmjereno minus 17,9 stepeni, dok je na Svetom Juri i Plitvičkim jezerima jutros bilo minus 10,4 stepena.

#dubrovnik #winter #snow #letitsnow❄️⛄️

A post shared by sasha (@sashadu007) on

Zagreb se probudio sa minus 7 stepeni. Iako sniježi širom Dalmacije, u Splitu je izmjereno 0,6 stepeni, u Zadru 1.4, u Dubrovniku 3.3, a u Makarskoj još uvijek ugodnih 5.5 stepeni. Osjećaj hladnoće dodatno pojačava bura koja puše u većini Dalmacije.

U gradu Delnice je posebno teška situacija jer je napadalo više od 140 centimetara snijega. Vojska neumorno radi na ovom području. Tovare snijeg i odvoze ga van grada. Civilna zaštita savjetovala je građanima da se opskrbe lijekovima, hranom i dječijom opremom. Premijer Hrvatske Andrej Plenković posjetit će danas ovo mjesto i održati sastanak s Kriznim stožerom ovog grada.

U većem dijelu susjedne nam zemlje saobraća se otežano. Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, centralnoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega, a iz HAK-a upozoravaju i na moguću poledicu, posebno na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Prema prognozama hidrometeoroloških zavoda, hladno vrijeme s minusima do minus 15 zadržat će se u Hrvatskoj i tokom naredne sedmice, a nešto toplije bi trebalo biti od četvrtka.