Beograd
0

Priveden organizator skupa Srpskog narodnog pokreta 1389.

SRNA
Beogradska policija privela je danas Radojka Ljubičića, organizatora skupa "Srpskog narodnog pokreta 1389." na beogradskom Trgu Republike, zbog toga što je i pored policijske zabrane pokušao da održi taj skup.

Iz policije navode da je skup prekinut i da će Ljubičić uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka biti predat dežurnom istražnom sudiji za prekršaje u Beogradu.

Beogradska policija nije dozvolila "Srpskom narodnom pokretu 1389." da od 19. do 27. septembra sa početkom u 16.30 održava skupove na Trgu Republike.

Policija je navela i da "ubuduće" u centru Beograda iz bezbjednosnih razloga neće biti dozvoljeno održavanje javnih skupova.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija zabranila održavanje svih skupova u centru Beograda, jer je procjenjeno da bi se mogli desiti nasilnički akti.

On je poručio da će policija, koliko je god u njenoj moći, preduprediti sve vrste napada, i da će biti represivna prema ekstremističkim grupama koje prete različitim strankama, organizacijama i pokretima.

Dačić je rekao da je MUP Srbije dobio bezbjednosne i obavještajne podatke, čak i od službi drugih država, da bi Parada ponosa, koja je bila najavljena za sutra u centru Beogradu, mogla da dovede do ozbiljne destabilizacije stanja i da je zato organizatorima predloženo drugo mjesto održavanja skupa.
Izražavajući žaljenje što su organizatori otkazali Paradu ponosa, Dačić je naglasio da je preporuka o održavanju skupa ispred zgrade nekadašnjeg SIV na Novom Beogradu donesena zato što bi on tamo mogao u potpunosti biti pokriven policijskim snagama.

Dačić je dodao da je MUP za obezbeđenje tog skupa predvidio 4.500 policajaca i da su početni troškovi tog angažovanja iznosili 300.000, a da je procjena MUP bila da bi na jednog učesnika Parade ponosa bilo deset iz suprotnog tabora.