Srbija
0

Pritvor nasilnom srbijanskom košarkašu koji je pretukao američkog kolegu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Istražni sud u Beogradu odredio je utorak pritvor do mjesec dana bivšem američkom studentu i košarkašu Miladinu Kovačeviću kojega Sjedinjene Države traže zbog nanošenja teških tjelesnih povreda američkom kolegi.

Odluka je donijeta radi sprječavanja eventualnog bjekstva i utjecaja na svjedoke.

Prema riječima Kovačevićeva odvjetnika Borivoja Borovića njegov se branjenik "u policiji od optužbi za nanošenje teških tjelesnih ozljeda američkom kolegi Bryanu Steinhaueru branio šutnjom, jer tužiteljstvo nije objasnilo na temelju čega se vodi postupak i izjavio kako nije kriv za podstrekavanje na zloporabu službenog položaja".

Srbijansko javno tužiteljstvo priopćilo je kako postoji osnovana sumnja da je Kovačević počinio tri kaznena djela: podstrekavanje na zloporabu službenog položaja, falsificiranje službene isprave i nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Bivšem konzulu Srbije u New Yorku Slobodanu Nenadoviću, koji je Kovačeviću omogućio bijeg iz SAD-a, isto tako je određen pritvor do mjesec dana, a optužuje ga se za zloporabu službenog položaja zbog falsificiranja službene isprave.

Kovačević je u studentskom baru u sveučilišta Binghamton u tuči 4. svibnja ove godine nanio teške tjelesne ozljede svom kolegi Bryanu Steinhaueru koji je od primljenih udaraca pao u komu.

On je uhićen poslije tuče i oduzeta mu je putovnica kako ne bi mogao napustiti SAD, ali je za njega plaćena kaucija od 100.000 dolara, potom je s privremenom putnom ispravom izdanom u konzulatu Srbije u New Yorku došao u Srbiju gdje od prije nekoliko mjeseci igra košarku u timu iz vojvođanskog mjesta Vrbas.

U Tužiteljstvu u utorak nisu željeli reći da li su predmet protiv Kovačevića Sjedinjene Države ustupile Srbiji.

Profesor kaznenog procesnog prava u Beogradu Milan Škulić objasnio je da, iako predmet protiv Kovačevića nije formalno ustupljen srpskom pravosuđu, on je ustupljen de facto samim omogućavanjem uvida u spise predmeta i dokazni materijal. Kazao je kako srpsko tužiteljstvo "može pokrenuti kazneni postupak na vlastitu inicijativu, ukoliko raspolaže saznanjima i dokazima da je domaći državljanin izvršio krivično djelo na teritoriji druge države".

Državni tajnik u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je za beogradsku televiziju B 92 kako su američke vlasti "ustupile srpskom pravosuđu predmet Miladina Kovačevića radi provođenja istražnih radnji", dok je u američkom veleposlanstvu u Beogradu agenciji Tanjug rečeno kako predmet nije ustupljen, već je nadležno ministarstvo SAD-a poslalo tužiteljstvu u Beogradu fotokopiju spisa kaznenog postupka, koji se u toj državi vodi protiv njega.