Vuk Jeremić
0

"Prištinskim vlastima su zatvorena vrata ITU-a"

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Odlazak Srbije na junski samit Evropska unija - zapadni Balkan u Sarajevu značit će kontinuitet politike zvaničnog Beograda pošto se ne uzmiče od riješenosti da predstavnici privremenih institucija na Kosovu ne mogu da budu zastupljeni na isti način kao i države, izjavio je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Ministar Jeremić je u intervjuu za praznični broj beogradskog dnevnika “Večernje novosti“ primijetio da bi bilo bi dobro da se u Sarajevu "čuje glas svih iz regiona" i da zato Srbija radi na nalaženju rješenje koje ni na koji način ne bi dovelo u pitanje Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta.

"Za to će biti neophodno prisustvo UNMIK-a (misije UN-a u pokrajini) i uspostavljanje jasne asimetrije u predstavljanju i nastupu državnih delegacija i onih koji to nisu", istakao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je u Beogradu na djelu "politika punog kontinuiteta u odnosu na prethodne vlade" jer Kosovo ne smije biti predmetom stranačkih razmirica, a "po tom pitanju svi moramo disati kao jedan", jer je u tome šansa za uspjeh.

Jeremić je dalje kazao kako "neodmjeren i brutalan" postupak prema nealbanskom stanovništvu u pokrajini kada su ukinuti signali srpskih operatera na Kosovu predstavlja odmazdu privremenih institucija zbog njihovog diplomatskog neuspjeha da Priština postane član Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) i dobije pozivni broj rezerviran za države i različit od onog koji ima Srbija.

Primjećujući da su prištinske vlasti u više navrata pokušale da se izbore za članstvo u ITU, Jeremić je primijetio kako su se "svaki put njihovi zahtjevi odbijali o zid koji smo tamo izgradili uz pomoć prijatelja iz svih krajeva svijeta".

Ministar Jeremić je također primijetio da su se u telefonskoj blokadi na Kosovu međunarodni predstavnici "našli zatečeni", a "to nikako nije smjelo da se desi".

Jeremić je dalje ocijenio da Srbija ne samo da napreduje ka članstvu u EU već je, i pored svih očekivanja i pritisaka, uspjela da zaustavi talas novih priznavanja Kosova i blokirala pokušaje učlanjenja Prištine u međunarodne organizacije.

"Vjerujem da ćemo se izboriti za kompromisno rješenje za Kosmet u ne tako dalekoj budućnosti", dodao je on.

Jeremić je takođe kazao kako očekuje da će Međunarodni sud pravde (MSP) izaći s mišljenjem da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u skladu s međunarodnim pravom.

"Kada to mišljenje bude predstavljeno Generalnoj skupštini UN-a, očekujem da ga ona usvoji uz poziv da se putem mirnih pregovora pronađe rješenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za sve strane", rekao je šef srpske diplomatije.