Regija
0

Prištinska štampa ocjenjuje da je susret kod Busha bio historijski

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prištinska štampa ocijenila je danas da je susret kosovske delegacije s predsjednikom Amerike Georgeom Bushom od "historijskog značaja" za "odnose Kosova i Sjedinjenih Američkih Država".

Neki listovi poput "Expressa" pišu da je su predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači dočekani kod Busha "kao da je Kosovo 51. država SAD-a".

"Predsjednik Bush je rekao ono što je svaki Kosovar želio da čuje. Nema podjele, bit će priznanja", naslov je teksta u najtiražnijem prištinskom dnevniku "Koha Ditore".

"Predsjednik SAD-a George Bush je rekao da je snažno protiv podjele Kosova, najavio je da će pomoći da Kosovo bude priznato od što više država i istakao da se zalaže da EU preuzme misiju na Kosovu. Zatražio je potpunu primjenu plana (Marttija) Ahtisaarija", naveo je dnevnik osnovne poruke američkog predsjednika sa konferencije za novinare nakon susreta sa Sejdiuom i Tačijem.

Dnevnik "Zeri" piše da je Bush "obećao sve ono što je potrebno Kosovu".

"Snažno podržavam nezavisnost Kosova. Protiv sam svake podjele Kosova, snažno vjerujem da misija UN-a treba da se prenese na Misiju EU što pre bude moguće", rekao je Bush prištinskim zvaničnicima, naveo je "Zeri".