Regija
0

Priština spremna na saradnju s Beogradom

FENA
Predsjednik privremene vlade Kosova Hashim Thaqi izjavio je da je protiv podjele pokrajine, da njegova vlada želi da integrira Srbe u kosovske institucije i da je spremna da sarađuje s Beogradom.

"Podjela nema šanse. Međunarodna zajednica garantira integritet teritorije Kosova", rekao je Thaqi u intervjuu za današnje izdanje bečkog dnevnog lista Wiener Zeitung.

Privremeni kosovski premijer izjavio je da je za mir i sigurnost u čitavom regionu veoma važno prisustvo NATO-a na Kosovu i da je Sjevernoatlantska alijansa dobrodošla u pokrajini, isto kao i nova policijsko-pravosudna misija EU (Euleks).

"Kosovo je nezavisna i demokratska država kao svaka zemlja u regionu. Veoma sam ponosan što vodim jednu multietničku vladu u kojoj učestvuju i dva Srbina. Mi poštujemo prava manjina i želimo da ih aktivno potičemo", rekao je Thaqi.

Na pitanje da li je problematično što je većinski srpski sjever Kosova privrženiji Beogradu nego Prištini, on je naglasio da je glavni grad Kosova Priština i da njegova vlada želi Srbe da integrira u kosovske institucije.

"Za Mitrovicu jedino rješenje je poštovanje prijedloga Marttija Ahtisaarija, koji predviđa da to bude grad sa dvije odvojene općinske administracije", smatra Thaqi.

Kada je riječ o odnosu s Beogradom, on je podvukao da je kosovska vlada spremna na saradnju.

"Svi u svijetu znaju ko je počinio genocid na Kosovu. Međutim, mi želimo da gledamo u budućnost, a ne u prošlost. Zbog toga za nas ne postoje problemi za saradnju sa Srbima. Imamo odlične odnose s našim drugim susjedima - Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom, i želimo dobre međudržavne odnose i sa Srbijom", naglasio je Thaqi.

Upitan koje bi mogle biti posljedice ako bi nacionalističke snage pobijedile na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, kosovski premijer je istakao da "je vrijeme i za građane Srbije da više razmišljaju o budućnosti, umjesto o prošlosti, kao što su prištinske vlasti spremne za izgradnju dobrih odnosa".

Kada je riječ o perspektivi približavanja Kosova EU, Thaqi je ocijenio da je Kosovo de facto kandidat za članstvo u Uniji i NATO-u.

"Prijelaznu fazu ćemo iskoristiti kako bismo primijenili demokratske kriterije EU. Kosovo će što je brže moguće biti dio euroatlantskih struktura. Sa SAD njegujemo isto tako posebno dobre odnose. I na prošlom sastanku ministara vanjskih poslova EU u Sloveniji je Kosovo od strane svih članica EU tretirano s poštovanjem", rekao je Thaqi.