Regija
0

Priština: Sejdiu protiv srbijanskih izbora na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je u petak u Prizrenu, na Drugoj paneuropskoj konferenciji o Kosovu, da je održavanje lokalnih srbijanskih izbora na Kosovu neprihvatljivo a da je najavljeni dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na Kosovo "privatne naravi".

"To je provokacija u svrhu destabilizacije Kosova. Za nas je bitno da nas podržava UNMIK, koji je ovdje i dalje najviša instanca, a smatra da su ovi izbori neprihvatljivi i apsolutno ilegalni.

Kosovo neće služiti kao izborna jedinica za Srbiju niti kao baza za izgradnju paralelnih srbijanskih institucija na Kosovu", kazao je Sejdiu.

Kosovski predsjednik je također rekao da je svaki ulazak i izlazak s Kosova u ovlasti UNMIK-a, ali da je za Prištinu neprihvatljiv "svaki dolazak ljudi koji kane širiti političku propagandu".

Za najavljeni posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji će u manastiru Visoki Dečani nazočiti uskrsnoj liturgiji i boraviti u nekim srpskim sredinama na Kosovu, Sejdiu je rekao da je "privatne naravi".

Sejdiu je govorio u Prizrenu na otvaranju Druge paneuropske konferencije o Kosovu na kojoj sudjeluju predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Prištini te predstavnici kosovskih institucija i vjerskih zajednica a tema razgovora je stabilnost i regionalna suradnja te kulturni identitet Kosova.

Sejdiu je uz ostalo rekao da je glavni cilj nove kosovske države ulazak u EU i NATO, te da Kosovo kao multietnička zajednica teži toleranciji i jačanju europskog identiteta.