Regija
0

Priština: Ruecker se sastao sa srbijanskim ministrom

FENA
UNMIK je odgovoran za cijeli teritorij Kosova, izjavio je novinarima u ponedjeljak civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker nakon sastanka u Kosovu Polju sa srbijanskim ministrom za Kosovo Slobodanom Samardžićem.

Ruecker je Samardžiću prenio stajalište da od "srbijanske Vlade zahtijeva da se sukladno Rezoluciji 1244 poštuje izvršna vlast UNMIC-a na polju sigurnosti, pravosuđa, carine na cijelom teritoriju Kosova".

Ruecker je novinarima izjavio da je od Samardžića, prije dolaska na Kosovo, zatražio da se "suzdrži od izjava koje potiču nasilje" i da je prenio UNMIK-ovu osudu nasilnog ponašanja dijela Srba na sjeveru Kosova nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

Samardžić je posjetio i neke srpske enklave na Kosovu kako bi ohrabrio Srbe na ostanak u svojim domovima, prenose srpski izvori.

Srbijanski ministar je Rueckeru rekao da velika većina Srba ne prihvaća neovisnost Kosova. Izrazio je spremnost za očuvanje reda i stabilnosti u srpskim sredinama i najavio suradnju s UNMIK-om i KFOR-om jer Srbija priznaje njihovu nazočnost na Kosovu.