Regija
0

Priština: Ruecker prosvjedovao kod Koštunice i Kontaktne skupine

FENA
Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker uputio je pismo srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici i međunarodnoj Kontaktnoj skupini u kojem prosvjeduje zbog toga što je Beograd pozvao Srbe na Kosovu da ne sudjeluju u njegovim institucijama, izjavio je u srijedu glasnogovornik misije UN-a Aleksandar Ivanko.

Ivanko je na konferenciji za novinare rekao da je zadnji takav poziv kosovskim Srbima uputio srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.

Ivanko nije htio komentirati izvještaje organizacije Amnesty International u kojem se vlasti na Kosovu pozivaju da objave što su do sada učinile na otkrivanju zločina počinjenih nad Srbima tokom 1999. godine i nakon dolaska međunarodnih snaga.

Na istoj konferenciji za novinstvo glasnogovornik KFOR-a Bertrand Bono je odbio komentirati jučerašnje priopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova u kojemu se navodi da KFOR razrađuje posebne planove za "smirivanje" srpskog stanovništva na sjeveru Kosova koje se protivi neovisnosti, javila je Hina.

Na pitanje bi li KFOR zaštitio Srbe ako bi oni nakon jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova u kolonama napustili domove, Bono je odgovorio da KFOR ima planove za svaku moguću situaciju.