"Nema se šta kriti"
0

Priština prihvata istragu EULEX-a o trgovini organima

SRNA
Enver Hodžaj
Enver Hodžaj
Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je večeras poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN o Kosovu da Priština pozdravlja imenovanje Johna Clinat Williamsona za šefa istražnog tima EULEX-a o trgovini organima na Kosmetu i da prihvata istragu jer "nema šta da krije".

Odgovarajući na pitanje da li EULEX ima jurisdikciju za istragu izvan Kosova, on je rekao da je "EULEX sastavljen od mnogih zemalja, uključujući one koje nisu priznale Kosovo" i da je "u stanju da sprovede istragu ne samo na Kosovu, već i u Albaniji i u drugim zemljama".

Komentarišući činjenicu da BiH nije priznala Kosovo, on je rekao da Priština ima veoma dobre odnose sa Sarajevom. 

"Ali, moram da podijelim sa vama utisak da je ono što se događa na sjeveru Kosova i Metohije i u dijelu BiH dio iste slike", istakao je Hodžaj. 

Na pitanje da li je imao problema da uđe u UN, on je rekao da je u svjetskoj organizaciji više od polovine zemalja priznalo Kosovo i zato "treba da počnu da ga tretiraju kao nezavisnu zemlju". 

Prema njegovim riječima, vlasti u Prištini su riješene da sprovedu vladavinu zakona i suverenitet na čitavoj teritoriji, kao i da uvedu Kosovo u EU.

"Mi smo zainteresovani za borbu protiv organizovanog kriminala, šverca i drugih kriminalnih aktivnosti. Istovremeno nema jasne linije između kriminalnih struktura i ilegalnih državnih struktura Srbije", istakao je Hodžaj. 
Hodžaj je rekao i da je vrijeme ne samo da se promijeni politika u Srbiji, već i način govora. "Kada slušam (šefa srpske diplomatije Vuka) Jeremića, pitam se da li još živimo u 1991. godini ili u 2011. kada sve zemlje regiona teže ulasku u EU", rekao je Hodžaj.