Oštre osude napada
10

Priština: Pretučena bivša urednica dnevnika Zeri i članica DPK Arbana Džara

Klix.ba
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot
Bivša glavna i odgovorna urednica dnevnika Zeri i članica Demokratske partije Kosova (DPK) Arbana Džara pretučena je nešto poslije ponoći ispred svog stana u Prištini, javili su prištinski mediji.

Ona je nakon napada prebačena u Urgentni centar Kliničko-bolničkog centra, odakle je nešto kasnije otpuštena, javljaju mediji.

Najviši zvaničnici i međunarodni predstavnici na Kosovu danas su najoštrije osudili napad Džaru i zatražili kažnjavanje odgovornih.

Saopštili su da su šokirani napadima na ljudske vrijednosti i pozvali institucije reda i zakona da otkriju i kazne izvršioce ovog djela.

U saopštenju šefice kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove kaže se da je šokirana napadima na Džaru, što je ocijenila kao "napad na ljudske vrijednosti za koje se zalaže EU".

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi je na Twitteru napisao da je prestravljen brutalnim napadom na Džaru.

Šefica Euleksa Aleksandra Papadopulu ocijenila je kako je napad na Džaru neprihvatljiv i izrazila je spremnost Euleksa da pomogne vlastima na Kosovu u rasvetljavanju ovog slučaja.

Napad na Džaru je osudio i predsjednik Kosova Hašim Tači, zahtijevajući kažnjavanje napadača.

I odlazeći premijer Kosova Isa Mustafa je osudio ovaj napad kao "nizak i sramotan akt", kazavši da izvršioci moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Napad na Džaru su osudili predstavnici asocijacija novinara Kosova i mnoge ličnosti.

Arbana Džara je dobitnica mnogih novinarskih priznanja, a 2015. godine američki državni sekretarijat dodijelio joj je nagradu za smjelost i istraživačko novinarstvo.

Prošle nedjelje predsjednik DPK Kadri Veselji je predstavio Džaru kao jednu od najznačajnih ličnosti koje su se pridružile ovoj stranci.