Regija
0

Priština: Pozivi na prekid nasilja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najviši predstavnici međunarodnih i kosovskih institucija pozvali su na prekid nasilja na sjeveru Mitrovice a neredi su počeli nakon što je UNMIK policija uhitila skupinu Srba, djelatnika pravosudnih tijela koji su u petak nasilno ušli u zgradu suda, pod jurisdikcijom UNMIK-a, a Srbi zahtijevaju njegov povratak pod srbijansko pravosuđe.

Zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu (UNMIK) Lawrence Rossin pozvao je Srbe u Mitrovici da prekinu s nasilnim reakcijama protiv "zajedničke akcije UNMIK-a i KFOR-a u preuzimanju nadzora nad zgradom suda UNMIK-a" u tom gradu.

Rossin i zapovjednik KFOR-a, francuski general Xavier de Marnhac rekli su da napad na policiju UNMIK-a i KFOR predstavlja teško kršenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Oni su pozvali sve zajednice da sačuvaju mir i posebice upozorili čelnike kosovskih Srba i službeni Beograd da spriječe nasilje i prekinu s nasilnim i ilegalnim aktivnostima te da poštuju zakon.

Policija UNMIK-a je privremeno stacionirana izvan grada Mitrovice, KFOR je preuzeo nadzor u sjevernom dijelu Mitrovice, a policija UNMIK-a i KFOR-a preuzeli su nadzor nad graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, priopćili su međunarodni dužnosnici.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i Vlada Hashima Thaqija osudili su nasilje protiv pripadnika UNMIK-a i KFOR-a na sjeveru Mitrovice i zatražili da se na cijelom teritoriju Kosova ponovno uspostave red i mir.

U priopćenju UNMIK-a kaže se da je akcija njegove policije i KFOR-a u ponedjeljak ujutro imala cilj preuzeti zgradu suda, koju su Srbi zaposjeli u petak, 14. ožujka.

Na smirivanje situacije i odustajanje od prekomjerne uporabe sile pripadnika međunarodnih snaga, pozvala je i dopredsjednica Srpskog nacionalnog vijeća Rada Trajković.

Srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, koji od sinoć boravi na Kosovu, kritizirao je UNMIK zbog sukoba sa Srbima u sjevernoj Mitrovici i kazao da će država zaštititi kosovske Srbe. On je okupljenim Srbima u sjevernom dijelu Mitrovice rekao da se Srbija i UNMIK moraju dogovoriti o provedbi Rezolucije 1244 UN-a poslije "nasilnog protupravnog proglašenja neovisnosti Kosova".

Samardžić je pozvao Srbe da ostanu mirni, da budu organizirani i disciplinirani te da prosvjeduju mirno.

Nekoliko stotina Srba nastavilo je prosvjed u ponedjeljak poslije podne u blizini suda koji i dalje osiguravaju jake snage KFOR-a a njegovi helikopteri nadlijeću grad, javljaju izvori sa sjevera Mitrovice.

Prosvjednici zahtijevaju da se u Mitrovicu vrati tridesetak Srba koji su uhićeni nakon sukoba s pripadnicima međunarodnih snaga i odvedeni na saslušanje u Prištinu.

Glasnogovornik regionalne Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je kasno popodne da je trenutačna situacija mirna ali napeta i da je zatvoren most koji dijeli Mitrovicu na sjeverni srpski i južni albanski dio.

Hoti je također izjavio da je u današnjim sukobima ozlijeđeno 45 pripadnika KFOR-a i 37 pripadnika UNMIK-ove policije.