{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Priština poziva na neprihvatanje izvještaja o navodnoj trgovini organima

F
25.12.2010. u 08:15
0
11
Priština poziva na neprihvatanje izvještaja o navodnoj trgovini organima
0
Priština poziva na neprihvatanje izvještaja o navodnoj trgovini organima
Foto: Reuters
Vršitelj dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi pozvao je u petak članove Vijeća Evrope da ne proglase službenim izvještaj koji povezuje dosadašnjeg premijera Kosova Hashima Thacija s trgovinom organima.
"Strašne optužbe u tom izvješću predstavljaju prepreku za međunarodno priznanje Republike Kosova i slabljenje kosovske vlade u budućem dijalogu sa Srbijom", navodi Krasniqi u priopćenju.

U pismu upućenom svim državama članicama Vijeća Evrope, njih 47, koje se spominje u saopćenju, kosovski predsjednik traži podršku koja bi se očitovala odbijanjem da se to izvješće prihvati kao službeni dokument evropske institucije.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) koja je tražila taj izvještaj treba se očitovati krajem januara o dokumentu švicarskog parlamentarca Dicka Martyja o trgovini organima krajem 1990.-ih.

U odboru za ljudska prava i zakonodavstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope prošle je sedmice prihvaćen Martyjev nacrt izvještaja u kojem je dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužen da je vodio grupu nalik na mafiju, odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa na Kosovu i sjeveru Albanije, te ga izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. na Kosovu.

Krasniqi, koji je bio glasnogovornik bivše Oslobodilačke vojske Kosova, navodi kako kao predsjednik parlamenta i vršitelj dužnosti predsjednika Kosova garantuje da je borba OVK od početka sve do ulaska snaga NATO-a na Kosovu, bila čista i u skladu s međunarodnim konvencijama o ratu.

Marty preporučuje Evropskoj misiji na Kosovu (EULEX) da pokrene istragu koja bi razjasnila tu aferu.

Thaci je odbacio taj izvještaj i nazvao ga "skandaloznim", a u svom saopćenju je izjavio da su Kosovo i sve njegove institucije otvoreni za istragu koja bi omogućila zaključiti tu aferu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: