Regija
0

Priština: Opozicija počela danonoćni protest, šatori ispred Skupštine

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Protest ujedinjene kosovske opozicije protiv Vlade od danas dobija novu formu i prerasta u danonoćni protest, postavljanjem šatora ispred zgrade Skupštine Kosova u Prištini.

Lideri tri opozicione parlamentarne partije Pokret "Samoopredjeljenje", Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo saopćili su na danas održanoj konferenciji za novinare da su se odlučili na novi način protestovanja kako bi onemogućili nastavak vladavine aktuelne koalicije i kako bi se suprostavili izboru Hashima Thacija, lidera Demokratske partije Kosova, za novog kosovskog predsjednika.

"Danas počinje nova etapa opozicionog suprostavljanja i ne samo opozicionog, nego i građanskog, protiv režima Mustafa-Thaci, koji je nasilno insistirao ili pokušao da primijeni sporazume kojima se opozicija suprostavila, koji nije odgovorio na kršenje Ustava, dakle nije podnio ostavku", kazao je Haradinaj.

Lider Alijanse, koji je u petak podnio ostavku na položaj poslanika Skupštine Kosova, naglasio je da je za stalan oblik protestovanja opozicija dobila sve potrebne dozvole od općine Priština. Na čelu općine Priština je, inače, opozicioni Pokret "Samoopredjeljenje".

Predsjednik najveće opozicione partije "Samoopredjeljenja", Visar Ymeri kazao je da će protest opozicije trajati sve do odlaska ove Vlade.

"Ovo što ćemo izgraditi ovde na Trgu bit će infrastruktura protesta i služit će našem suprostavljanju, posebno 27. februara za kada smo zakazali zajednički protest i posebno za sjednicu (Skupštine Kosova) kada ova vlast, ova 'Koalicija Raške' pokuša da prošvercuje i domogne se vrhova vlasti izborom predsjednika, što nećemo dozvoliti", poručio je Ymeri.

Lider Inicijative za Kosovo, Fatmir Limaj je pozvao sve građane da se pridruže protestu opozicije.

Za početak organizatori su postavili četiri velika šatora, ali će i pojedinci moći da donesu svoje lične šatore kako bi se solidarisali s opozicijom. Pored šatora će biti postavljena i bina za govore, filmove i muziku.

Opozicija već gotovo šest mjeseci blokira rad Skupštine Kosova suzavcem i traži anuliranje Sporazuma o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a nakon odluke Ustavnog suda da Zajednica nije u skladu s Ustavom i ostavku Vlade.