Regija
0

Priština odbija srbijanski prijedlog o etničkoj podjeli vlasti na Kosovu

FENA
Priština
Priština
Prijedlog Srbije o funkcionalnoj podjeli Albanaca i Srba na Kosovu je "neprihvatljiv", izjavio je u ponedjeljak zamjenik kosovskog premijera Ram Manaj.

"To je nastavak hegemonističke vlasti i politike Beograda", izjavio je Manaj agenciji Beta.

Prijedlog sporazuma Srbije i UNMIK-a, srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić predao je 16. marta zamjeniku civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Lawrencu Rossinu koji ga je proslijedio u sjedište UN-a u New Yorku.

Manaj je za prijedlog rekao da je to Samardžićev dokument za koji nisu znali ni srbijanski predsjednik ni Vlada.

Po njegovim riječima, taj je dokument u startu osuđen na neuspjeh i za kosovsku vladu je potpuno neprihvatljiv.

Voditelj zastupničke skupine najveće opozicioone stranke - Alijanse Novo Kosovo, Ibrahim Makolli rekao je da je to pokušaj vlasti u Srbiji da od Kosova izvuku "što se može".

"Ni UNMIK, ni bilo ko drugi ne može napraviti sporazum sa susjednom zemljom o njezinu sudjelovanju u upravljanju Kosovom, jer je Kosovo neovisna i suverena država i neće dijeliti odgovornosti ili vlast s bilo kim drugim", rekao je Makolli, prenijela je Hina.

Prijedlogom sporazuma potvrđuje se Rezolucija 1244 VS koja se može provoditi u saradnji Srbije i UNMIK na čemu bi radio ured srbijanske vlade za Kosovo.

"UNMIK i Srbija su suglasni intenzivirati suradnju u područjima policije, sudstva, carine, prometa, nadzoru granične administrativne crte između Kosova i Srbije, kao i očuvanja vjerskog povijesnog i kulturnog naslijeđa", navodi se u prijedlogu sporazuma koji kosovske institucije kategorički odbacuju.