{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Priština: Neovisnost Kosova poslije izbora u Srbiji - krizna skupina

F
21.12.2007. u 22:34
0
0
Priština: Neovisnost Kosova poslije izbora u Srbiji - krizna skupina
0
Priština: Neovisnost Kosova poslije izbora u Srbiji - krizna skupina
Priština
Nakon predsjedničkih izbora u Srbiji Kosovo treba proglasiti neovisnost, priopćila je u petak u Prištini Međunarodna krizna skupina, uz preporuku da je najbolje rješenje za Kosovo nadzirana neovisnost, javlja Hina.
Međunarodna zajednica može preporučiti da Kosovo pričeka predsjedničke izbore u Srbiji pa da onda proglasi neovisnost, izjavio je voditelj ureda Međunarodne krizne skupine (ICG) u Prištini Alex Anderson.

Anderson je kao važnu činjenicu za proglašenje neovisnosti na osnovi plana Marttija Ahtisaarija ocijenio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je većina zemalja, osim Rusije, podržala dokument Ahtisaarija.

Anderson je predstavio izvješće ICG-a u kojem se kaže da unatoč protivljenju Srbije i Rusije, SAD i EU trebaju početi s primjenom Ahtisaarijeva plana kako bi se ostvarila uvjetna neovisnost Kosova u svibnju 2008. godine.

Anderson je naglasio da se takva odluka može donijeti i ranije.

"Odluka o proglašenju neovisnosti može se donijeti ubrzo poslije drugog kruga izbora u Srbiji, a to je 3. veljače", rekao je Anderson.

U izvješću "Kosovsko odbrojavanje: mapa za tranziciju", koje je u petak predstavljeno u Prištini, ocijenjeno je da je misija posredničke 'trojke' bila neuspješna i da je poslije mnogih razgovora postalo očito da nema izgleda za zajednički dogovor. Stoga se poručuje da je Ahtisaarijev plan o nadziranoj neovisnosti najbolja osnova za rješenje statusa.

Od EU se traži da preuzme ključnu ulogu u provedbi plana i podrži rad civilne Misija EU-a na Kosovu. ICG je također preporučio da novo kosovsko vodstvo treba intenzivno raditi na integraciji srpske zajednice, stvaranjem novih većinski srpskih općina.

Od NATO-a, UNMIK-a i Kosovske policijske službe se traži da pruži sva sigurnosna jamstva kako bi se omogućila mirna tranzicija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: