Prijedlog u tri tačke
53

Priština: Lajčak i Escobar zatražili od Kurtija deeskalaciju, izbore i povratak dijalogu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar iznijeli su sinoć u Prištini kosovskom premijeru Albinu Kurtiju prijedlog u tri tačke kako da se izađe iz krize na sjeveru Kosova.

'"Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na sjeveru i treće je povratak dijalogu za normalizaciju'', rekao je Lajčak novinarima poslije sastanka i dodao kako je njihova misija ''tek počela''.

Lajčak je rekao kako su on i Escobar imali dugu i tešku raspravu s premijerom Kosova. Posebni izaslanik EU rekao je kako iduća dva dana nastavlja misiju s američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Na Kosovu će biti i drugih sastanaka, naveo je on, uključujući i s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, a sastat će se i s liderima opozicije.

"U interesu Kosova i svih je da imamo legitimne gradonačelnike'", rekao je Lajčak.

Dodao je kako se sankcioniranje Kosova spominje i u deklaraciji 27 država EU.

'"Mogu vam reći da zemlje članice čekaju naše izvješće'", rekao je Lajčak.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je kako je jedini zahtjev da se sasluša međunarodna zajednica.

''To je veliko transatlantsko jedinstvo SAD-a, EU i NATO-a, koje je postavilo iste zahtjeve. Nadam se da će se to čuti. Mi smo na početku misije'', rekao je Escobar, prenosi N1.

Dodao je kako je u Prištinu došao "kao veliki pobornik Kosova".

''Dajem sve od sebe za Kosovo, da ostvarimo sve težnje. Mi smo najveći pobornici vaše sigurnosti, neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Samo tražim da nas saslušate'', rekao je Escobar.

Kazao je kako poštuje vladu i ustavnu strukturu Kosova, ali je rekao kako pokušava pronaći formulu za ''harmoniju među etničkim grupama''. Escobar je osudio napad ''nasilnih demonstranata'' na vojnike KFOR-a u Zvečanu.