Regija
0

Priština: Doputovalo izaslanstvo vojnog odbora NATO-a

FENA
Visoko izaslanstvo Vojnog odbora NATO-a doputovalo je u utorak u prvi posjet Kosovu nakon proglašenja neovisnosti, 17. veljače, s ciljem da utvrdi nove potrebe Kosova i snage NATO-a odnosno KFOR-a.

Izaslanstvo od 26 generala iz zemalja članica NATO-a vodi kanadski general Roy Hano.

Članovi izaslanstva izrazili su zadovoljstvo sigurnosnim stanjem na Kosovu i dosadašnjim aktivnostima multinacionalnih snaga KFOR-a koje nastoje osigurati mirno okružje kako za albansku većinu tako i za sve manjine.

"Važno je da na Kosovu vlada mir, posebice tijekom ovog važnog razdoblja. Ponavljam da je KFOR spreman odgovoriti na sve izazove" rekao je general Heno.

Misija NATO-a na Kosovu temelji se na Rezoluciju Vijeća sigurnosti 1244 i Heno je rekao da će taj mandat ostati nepromijenjen sve do nove odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

Izaslanstvo NATO-a bi trebalo tijekom posjeta utvrditi je li potrebno da povećati snage NATO-a ili možda podići stanje pripravnosti na viši stupanj.

General Heno je rekao novinarima da za sada nema potrebe da NATO na Kosovu šalje dodatne snage, ali je potvrdio odluku britanske Vlade pošalje 600 novih pripadnika koji će biti dio pričuvnih snaga NATO-a na Kosovu.

Članovi izaslanstva razgovarali su prvog dana posjeta sa zapovjednikom KFOR-a francuskim generalom Xavierom de Marnhacom i obišli multinacionalne brigade KFOR-a.