Regija
12

Priština: Demonstranti kamenovali zgradu Vlade, policija bacila suzavac

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Učesnici velikog protesta u Prištini više od pola sata gađali su kamenicama zgrade Vlade i lomili stakla, dok nisu reagovali pripadnici Kosovske policije i počeli tjerati demonstrante, a upotrijebljen je i suzavac.

Više desetina hiljada građana iz svih dijelova Kosova okupilo se danas u Prištini na protestu pod motom "Napolje Jablanović - Trepča je naša".

Sa velikog protesta u Prištini zatražena je smjena ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića. U ime demonstranata lider "Samoopredjeljenja" Albin Kurti je Vladi i premijeru dao rok do ponedjeljka u 16 sati da smjeni Jablanovića ili će u suprotnom nastaviti sa protestima već u utorak na istom mjestu.

"Mi danas, sa ovog mjesta dajemo ultimatum Vladi od 48 sati da smjeni Aleksandra Jablanovića. Dakle, do ponedjeljka u 16 sati, Isa Mustafa ima rok da smjeni ministra Jablanovića", kazao je Kurti.

On je poručio da će u suprotnom protest biti ponovo organizovan u utorak na istom mjestu. Istakao je da Vlada treba da donese zakon o Trepči.

Protest su organizovali opozicioni pokret "Samoopredjeljenje" i udruženje "Poziv majki", a podržali su i ga i opoziciona Alijansa za budućnost Kosova i više nevladinih organizacija i udruženja.

Demonstranti su nosili albanske zastave i transparente sa natpisima "Napolje Jablanović", "Jablanović persona non grata", "Trepča radi, Kosovo se gradi", "Isu damo, Kosovo ne damo".

 Lider "Samopredjeljenja" Albin Kurti je kazao sa govornice da kada narod izađe na ulice, Vlada treba da ide kući. Kurti je naglasio da Kosovo vode banditi koji se bogate, dok je narod sve siromašniji. Također je kazao da Trepča ne treba da se privatizuje i da treba da pripada Kosovu.