Regija
0

Priština: De Marnhac odbacio optužbe u uporabi prekomjerne sile

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zapovjednik KFOR-a, francuski general Xavier de Marnhac odbacio je u utorak optužbe da su pripadnici KFOR-a koristili prekomjernu silu tijekom nemira na sjeveru Mitrovice u ponedjeljak.

Vojnici KFOR-a reagirali su tek kada su se našli pod teškom vatrom i namjernim napadom, kazao je general De Marnhac na konferenciji za novinstvo u Prištini.

De Marnhac je kazao da su Srbi u Mitrovici prešli "crvenu crtu" i da su namjeravali ubiti ljude molotovljevim koktelima, ručnim granatama i da KFOR to neće tolerirati.

On je također izjavio da zna tko stoji iza lanca zapovijedanja u jučerašnjem nasilju ali zbog istrage ne može otkriti pojedinosti.

Povjerenik UNMIK-ove policije Larry Wilson je rekao da je policija pokrenula opsežnu istragu kako bi pronašla odgovorne za smrt ukrajinskog policajca i za ranjavanje 60 pripadnika UN-ove policije i KFOR-a.

Po njegovim riječima, ukrajinski policajac Ihor Kanau (25) iskrvario jer pred očima kolega koji mu zbog vatre nisu mogli prići i pružiti pomoć.

Zamjenik civilnog upravitelja UN-a Lawrence Rossin izjavio je da je danas na sjeveru Kosova situacija mirna ali napeta.

On je također rekao da se zna tko je odgovoran za nasilje ali da to u ovoj fazi istrage neće objelodaniti te je dodao da je među onima koji su zaposjeli zgradu suda u Mitrovici bilo i pripadnika srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Na sjeveru Mitrovice situacija je u utorak mirna ali napeta i UNMIK još nije donio odluku o povratku međunarodne policije koja je sada raspoređena u drugim dijelovima sjevernog Kosova.

Kosovske i međunarodne institucije odlučne su u tome da nema kompromisa kada su u pitanju sigurnost, primjena zakona i teritorijalni integritet Kosova, izjavio je kosovski ministar unutarnji poslova Zenun Pajaziti.

On je dodao da su za žaljenje izjave ministara Koštuničine vlade koji borave u srpskim enklavama na Kosovu jer te izjave, kako je rekao, podsjećaju na nekadašnju politiku Slobodana Miloševića.

Manja skupina srpskih mladića u sjevernom dijelu Mitrovice gađala je u utorak kamenjem kolonu vozila francuskih vojnika KFOR-a, ali je sve prošlo bez većih posljedica. Francuski vojnici su ispalili jednu "šok bombu" i gumene metke u zrak nakon čega su se mladići razbježali.

Srpski čelnici iz Mitrovice pozivaju građane preko lokalnih medija da izbjegavaju incidente i pokažu suzdržanost.

Glavni most na rijeci Ibar, koji dijeli sjeverni srpski od južnog, albanskog dijela Mitrovice, i dalje je zatvoren za promet.