{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pristalice muftije Zukorlića kamenjem povrijedili tri policajaca

S
4.9.2010. u 16:45
0
0
Pristalice muftije Zukorlića kamenjem povrijedili tri policajaca
0
Pristalice muftije Zukorlića kamenjem povrijedili tri policajaca
Muamer Zukorlić
Tri policajca i nekoliko demonstranata lakše je povrijeđeno kada je više stotina vjernika lojalnih Islamskoj zajednici u Srbiji, koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić, napala kamenicama pripadnike policije u naselju Hadžet, u Novom Pazaru.
Do incidenta je došlo nakon protesta vjernika Islamske zajednice u Srbiji, zbog toga što je, kako tvrde, Gradska uprava uzurpirala zemljište koje pripada vakufu (zadužbini), na kojem se gradi novo obdanište.

Srbijanski mediji javljaju da su u toku pregovori policije i vrha Islamske zajednice u Srbiji.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je ranije da grad želi da vrtić izgradi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela "komunistička vlast nakon Drugog svjetskog rata".

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević rekao je da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara, i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji saopštio je danas, nakon vanredne sjednice, da je "otimanje vakufske parcele" u Novom Pazaru "kulminacija nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana" i zatražio povlačenje policije.

Islamska zajednica u Srbiji je nezadovoljna zbog toga što je Gradska uprava Novog Pazara započela gradnju obdaništa na parceli za koju oni tvrde da je vakufska. Sabor je zatražio hitno povlačenje vanrednih policijskih snaga sa područja Novog Pazara i Sandžaka.

Sabor je zaključio da je "udar na islamsku veronauku" završnica priprema za, kako se tvrdi, "asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima".

Sabor je pozvao građane Sandžaka na "međusobnu solidarnost u građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama". Od Bošnjačkog nacionalnog sabora, Sabor je zatražio da, kako je navedeno u saopštenju, ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsjednik Hajro Tutić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: