Nose slike Mladića i Karadžića
222

Pristalice i protivnici Draže Mihailovića ispred suda u Beogradu

SRNA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Pristalice i protivnici rehabilitacije komandanta četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića okupile su se ispred Višeg suda u Beogradu, gdje se danas nastavlja postupak za njegovu rehabilitaciju.

Ispred suda pojačano je policijsko obezbjeđenje, a pristalice i protivnici su međusobno razdvojeni desetak metara. Protest protiče bez incidenata, prenose beogradski mediji.

Oko 50 pristalica pjevaju četničke pjesme, nose simbole Srpske radikalne stranke i slike njenog predsjednika Vojislava Šešelja, kao i nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske i haškog optuženika Ratka Mladića, kao i prvog predsjednika Republike Srpske, haškog optuženika Radovana Karadžića.

Taj protest organizuje Srpski sabor "Zavet", koji je osnovan 16. februara na Sretenja prošle godine.

Prisutno je i oko 20 protivnika rehabilitacije nekadašnjeg komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji je poslije Drugog svjetskog rata osuđen na smrt.

Prvi osnovni sud u Beogradu 5. oktobra prošle godine proglasio je Mihailovića mrtvim i kao datum njegove smrti utvrdio 31. juli 1946. godine. Ta odluka bila je preduslov za okončanje postupka rehabilitacije.

Zahtjev za rehabilitaciju 2006. godine podnijeli su Dražin unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savjet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtjevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, strijeljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", ali nije objavljeno gde je strijeljan i sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine, a danas bi trebalo svjedočenje da nastavi istoričar Branko Latas, kojeg je predložio SUBNOR.