Regija
21

Priprema se zakon o gej brakovima u Hrvatskoj

SRNA
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Vlada Hrvatske pokreće inicijativu za pripremu novog zakona o istopolnim zajednicama, čime namjerava dati veću pravnu sigurnost homoseksualnim parovima, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Milanović je rekao da Vlada takvom politikom žele da širi prostor slobode, vodeći računa da nikoga ne vrijeđa i ne ponizi. On je izdrazio nadu da će se sa tim složiti ljudi u Hrvatskoj. Hrvatski premijer je podsjetio da je registracija partnerstva homoseksualnih parova bila dio predizbornog programa Kukuriku koalicije.

On je napomenuo da u Evropi postoje države sa vrlo liberalnim rješenjima, poput Španije, Francuske i Holandije, ali i države, kao što je i Hrvatska, koje imaju određenu vrstu civilnog partnerstva.  "Mislimo to podići, naročito u civilno-pravnom smislu, na jedan viši nivo. To je bio naš program. Nadam se da je to u redu ljudima u Hrvatskoj, to je oblik jedne društvene empatije i pristojnosti i prostor slobode", naglasio je Milanović.

Njegovu izjavu pozdravila su hrvatska udruženja LGBT populacije, ocijenivši da je riječ o velikom koraku naprijed u zaštiti ljudskih prava parova istog pola. Hrvatska ministrica spoljnjih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da je izjednačavanje heteroseksualnih i homoseksualnih brakova nešto prema čemu društvo mora ići. 

Ona je naglasila da to pitanje neće biti regulisano Porodičnim zakonom, jer još uvijek postoje različiti stavovi o usvajanju djece.
Vezani članci