Regija
0

Pripadnik UN-a i lokalni prevodilac na Kosovu tragali za plemenitim metalima

FENA
Novo Brdo
Novo Brdo
Pripadnik misije UN-a na Kosovu i lokalni prevodilac pod istragom su zbog sumnje da su u napuštenom rudniku kod Novog Brda, 20-tak km jugoistočno od Prištine, tragali za plemenitim metalima, objavila je Kosovska policijska služba, a prenijela u srijedu Televizija Kosova.

"Policija je zaustavila pripadnika civilne misije UN-a i kosovskog prevoditelja u nedjelju kod rudnika u Novom Brdu", navodi se u izvješću u kojem se dodaje da su te osobe nosile sa sobom "pribor za kopanje i da je na licu mjesta bilo iskopano 20-tak rupa".

Policija je u priopćenju precizirala da je pripadnik misije UN-a iz jedne istočnoeuropske zemlje te da je o incidentu obaviještena i policija UNMIK-a. Predsjednik općine Novo Brdo Bajrush Ymeri osudio je incident kao "skandalozan čin" zatraživši reakciju glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona.

Već se i ranije u nekoliko navrata sumnjalo kako neki pripadnici misije UN-a ilegalno tragaju za plemenitim metalima u napuštenom kosovskom rudniku Novo Brdo. Taj je rudnik još u srednjem vijeku bio poznat kao mjesto eksploatacije srebra i zlata.