Regija
0

Pripadnik hrvatskog kontingenta NATO-a se povrijedio u Afganistanu

FENA
Pripadnik hrvatskog kontingenta u NATO-voj misiji u Afganistanu danas je povrijedio pištoljem dlan lijeve ruke prilikom redovitog čišćenja ličnog naoružanja, što nije prvi slučaj samoranjavanja hrvatskih vojnika u toj misiji.

Hrvatski pripadnik misije povrijedio je dlan lijeve ruke i slomio zglob na malom prstu danas oko 13:30 sati po lokalnom vremenu dok je u kampu Ghazni čistio oružje, izvijestilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo navodi da okolnosti tog ranjavanja zasad nisu utvrđene, a uviđaj provodi Vojna policija.

Pomoć povrijeđenom pružili su bolničari hrvatskog kontingenta i ljekari ISAF-a. U vojnoj bolnici u kampu Ghazni utvrđeno je da se radi o prijelomu zgloba prsta lijeve ruke, saopćilo je Ministarstvo.

To nije prvi slučaj samoranjavanja pištoljem pripadnika hrvatskog kontingenta u Afganistanu pa je načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić lani u oktobru zapovjedio 60 hrvatskih bojnika u NATO-voj mirovnoj misiji ISAF da razduže svoje pištolje te za osobnu zaštitu koriste jurišnu pušku H&K G-36.

Ministarstvo odbrane RH tada je saopćilo da je donošenje odluke o povlačenju dijela ličnog kratkog naoružanja ubrzao događaj nesavjesnog rukovanja pištoljem kada je hrvatski pripadnik misije također sebi propucao dlan.

Analizom je prema tadašnjim podacima utvrđeno da od 210 pripadnika tog kontingenta njih 60, koji su na vojničkim dužnostima, zbog prirode obavljanja svojih zadaća nemaju potrebu za nošenje kratkog ličnog naoružanja, dok preostali dio od 150 časnika, dočasnika i vojnika zadržavaju svoje pištolje.