Regija
0

Pripadnici EULEX-a pristigli i u sjeverni dio Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pripadnici EULEX-a, pravosudno-policijske misije Europske unije koja je je u utorak službeno počela s radom na Kosovu, počeli su u utorak ujutro s raspoređivanjem u sjevernom dijelu Mitrovice, pretežito nastanjenim Srbima.

Oko 20 pripadnika misije EU ušlo je u zgradu Okružnog suda u sjevernoj Mitrovici, a dio njih će kasnije biti raspoređen i u policijsku postaju. Pripadnici EULEX pristigli su neometano u sjeverni dio grada vozilima s oznakom EU.

Pukovnik francuske žandarmerije Masio Ervye rekao je novinarima ispred zgrade suda da ne očekuje nikakve probleme u raspoređivanju misije na sjeveru Kosova. Organizacije Srba sa sjevera prethodno su najavile da će ignorirati EULEX i dalje surađivati samo s misijom UN-a koja ustupa dio ovlasti misiji EU.

Visoki predstavnik Europske unije (EU) na Kosovu Pieter Feith izjavio je za češki list "Lidove Noviny" u ponedjeljak da će misija EULEX pokušati zadobiti povjerenje kosovskih Srba i da nitko nema interesa podijeliti Kosovo.

Državni tajnik za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da ne očekuje da će biti bilo kakvih problema prilikom raspoređivanja misije EULEX-a na sjever Kosova.