Regija
0

Princ Charles i Camilla na balkanskoj turneji: Hrvatska predsjednica ih dočekala na Pantovčaku

Anadolija
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Britanski princ Charles i njegova supruga Camilla u popodnevnim satima danas doputovali su Hrvatsku čime su počeli balkansku turneju tokom koje će od 14. do 19, marta posjetiti, osim Hrvatske, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, javlja Anadolu Agency.

Par će se prvog dana dvodnevne posjete Hrvatskoj sastati sa predsjednicom te zemlje Kolindom-Grabar Kitarović koja je i domaćin posjete njihovih kraljevskih visosti princa od Walesa i Vojvotkinje od Cornwalla Hrvatskoj.

Kitarović će u čast gostiju iz britanske kraljevske obitelji, kako je ranije saopćeno protokolom posjete, prirediti svečanu večeru kojoj će prisustvovati ličnosti iz šire društvene zajednice uključujući politiku, religiju, poslovni svijet, umjetnost i nauku.

Gosti iz Velike Britanije obići će i zagrebački Gornji Grad, do kojeg će se popeti Zagrebačkom uspinjačom, jednom od kulturno-historijskih atrakcija glavnog grada Hrvatske, pokrenutom davne 1890. godine.

Za vrijeme boravka u Zagrebu, Charles i Camilla će se sastati i sa hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Učestvovat će i u obilježavanju četiri stotine godina od smrti britanskog pisca Wiliama Shakespeara u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), kao i proslavi 70. godišnjice postojanja British Councila u Hrvatskoj.

Osim presjeka repertoara, u HNK će pogledati kratku predstavu i dodijeliti nagradu Gimnaziji Županja koja je pobijedila u natjecanju British Councila "Shakespeare u školama".

Princ Charles i njegova supruga Camilla u utorak će posjetiti Osijek.

Kako prenose hrvatski mediji, ova posjeta nema politički karakter nego je usredsređena na jačanje veza između dvije zemlje.

Kako je ranije najavljeno iz britanske ambasade u Zagrebu, princ od Walesa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumijevanja među religijama, u Osijeku će prisustvovati sastanku predstavnika religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak organizuje osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku britanske ambasade.

Britanski princ Charles peti put posjećuje Hrvatsku, u kojoj je prvi put boravio 1978. Posljednji put je u Hrvatskoj boravio 1996.

Posjetu britanskog princa i njegove supruge Hrvatskoj prati blizu 200 domaćih i inostranih novinara.