Regija
5

Prikupljeno dovoljno potpisa za raspuštanje Hrvatskog sabora

FENA
Sabro Hrvatske
Sabro Hrvatske
SDP-ovu inicijativu za raspuštanje Hrvatskog sabora potpisala su u petak i petorica zastupnika nacionalnih manjina te reformist Radimir Čačić, a neslužbeno se doznaje kako će tokom dana prikupljene potpise predati u saborsku proceduru zajedno s potpisima 12 Mostovih zastupnika, čime je prikupljeno dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora.

Raspuštanje Sabora ranije je zatražio i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, a s potpisima prikupljenim u petak i najavom dvoje zastupnika Hridi da će uputiti vlastiti zahtjev za samoraspuštanjem Sabora, broj zastupnika koji podržavaju donošenje takve odluke porastao je na 84.

Neslužbene informacije govore kako će zajednički prijedlog opozicije i Mosta predvidjeti raspuštanje Sabora 15. jula, što bi prijevremene parlamentarne izbore odgodilo za jesen.

U Saboru je u toku rasprava o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, tokom koje je SDP-ova zastupnica Gordana Sobol najavila da zastupnici te stranke neće učestvovati u raspravama po bilo kojoj tački do raspuštanja Sabora.

"Smatramo besmislenim praviti se da je sve u ovoj državi normalno i ne vidimo smisla da fingiramo da je u Hrvatskoj sve u redu", rekla je Sobol u ime Kluba SDP-a, no nakon toga se u raspravu uključila replikom na izlaganje HSU-ove Marije Ilić.

Predsjednik Sabora Željko Reiner uzvratio joj je da Sabor treba raditi svoj posao, neovisno o tome što je Vlada pala.