Regija
0

Prijevremeni izbori u Sloveniji 4. decembra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu je donio odluku o raspuštanju parlamenta i sazivu prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju 4. decembra.

U kratkoj izjavi za javnost u predsjedničkoj palači Tuerk je rekao da se je za raspuštanje parlamenta s danom 21. oktobra i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u nedjelju 4. decembra ove godine odlučio na temelju svojih ustavnih ovlaštenja.

"Pozivam sve u parlamentu da djeluju odgovorno kako bi se građanke i građani na prijevremenim izborima mogli pravilno odlučiti", rekao je Tuerk, pozivajući tako zastupnike da izbjegnu da rasprave u parlamentu do njegova raspuštanja postanu dio predizborne kampanje.

Manjinskoj vladi lijevog centra u utorak prošle sedmice parlament je izglasovao nepovjerenje odbivši potvrditi pet novih ministara koje je predlagao premijer Borut Pahor. Budući da u zakonskom roku od sedam dana nije predložen kandidat za Pahorova nasljednika koji bi formirao privremenu vladu, prvi prijevremeni parlamentarni izbori u samostalnoj Sloveniji postali su neizbježni.

S održavanjem izbora godinu dana prije roka složile su se i sve političke stranke ocjenjujući da se tako izbjegava duža politička kriza.

Oslabljeni Pahorov kabinet sa smanjenim ovlastima nastavlja voditi "tekuće poslove" sve do potvrde nove vlade u parlamentu novog saziva, što se može očekivati početkom iduće godine.