Glasanje 6. oktobra
5

Prijevremeni izbori na Kosovu: Srbi kampanju zasnovali na optužbama za izdaju, Albanci na taksama

I. Č.
Albin Kurti (Foto: EPA-EFE)
Albin Kurti (Foto: EPA-EFE)
Žestoka predizborna kampanja na Kosovu je, u ionako podijeljenom društvu po etničkim osnovama, uspjela napraviti dodatne razdore, pa se Srbi međusobno optužuju za izdaju i saradnju s Prištinom, a Albanci ko će dovesti u pitanje održanje taksi na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vanredno glasanje je na Kosovu zakazano za 6. oktobar i omogućit će pobjednicima u izbornoj utrci da povedu inicijativu za formiranje buduće vlade. Prema ustavu im je zagarantovan premijerski mandat u potencijalnom sastavljanju Vlade Kosova.

Predizborne procjene prognoziraju dvocifren rezultat za četiri liste: Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Samoopredjeljenje Albina Kurtija, Demokratsku partiju Kosova Kadrija Veselija i Alijansu za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U utrku za 10 mjesta u kosovskom parlamentu, koliko je zakonski određeno za predstavnike Srba, na izborima ulaze pored Srpske liste i koalicija Sloboda, sastavljena od Partije kosovskih Srba (PSK) Aleksandra Jablanovića i Srpske liberalne stranke (SLS) Slobodana Petrovića.

Srpska lista, na jednoj strani, i ostale stranke kosovskih Srba na drugoj, međusobno se optužuju za pritiske i saradnju s Prištinom, odnosno s Beogradom.

Srpska lista ima otvorenu podršku Vlade Srbije i njihovi predstavnici svoje političke protivnike vide kao "Thacijeve Srbe", što je pogrdan naziv za političare koji su integrisani u kosovske institucije, dok su politički protivnici njih, s druge strane, okarakterisali kao "poslušne Srbe" koji slijede upute iz Beograda.

Riječ je o jednoj od najkraćih političkih kampanja, budući da su stranke imale svega deset dana da upute svoje poruke za nešto manje od dva miliona birača.

Vanredni izbori raspisani su poslije ostavke dosadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja koji ju je obrazložio pozivom da se pojavi pred Specijalnim sudom za zločine na Kosovu.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacoli izjavio je da će ko god postane premijer Kosova nakon izbora ukinuti takse na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ključni politički akteri prije početka izborne kampanje nominovali su svoje premijerske kandidate. Uvjerljivo vodi premijerski kandidat Albin Kurti (LVV) pred ostalim kandidatima: Vjosa Osmani (LDK), Kadri Veseli (PDK), Ramush Haradinaj (AAK) i Fatmir Limaj (Nisma).

Vjosa Osmani (Foto: EPA-EFE)
Vjosa Osmani (Foto: EPA-EFE)

Pravnica Vjosa Osmani iz opozicione partije - Demokratskog saveza Kosova prva je žena koja se kandidovala za poziciju premijera i ujedno kandidatkinja koja je dobila najveću podršku izvan Kosova.

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul izrazio joj je podršku, kazavši kako je ona najbolja opcija za napredovanje zemlje na euroatlantskom putu i poduzimanje neophodnih reformi.