Regija
141

Prijetnja Vojislava Šešelja: U Srbiju dolazim da se svetim, ne da se liječim

Klix.ba
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Lider srbijanskih radikala Vojislav Šešelj poručio je da će, ako dođe u Srbiju, sve snage usmjeriti na osvetu, a ne na liječenje, nakon što je Haški tribunal donio odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Uz ovu prijetnju Šešelj je kazao i da neće prihvatiti ničije garancije, niti bilo kakva uslovljavanja, te da ga jedino zanima da ga sud pusti na slobodu.

Privremeno vijeće Haškog tribunala donijelo je sinoć odluku da Šešelj bude pušten na privremenu slobodu, nakon što je Vlada Srbije dala uslovne garancije za to.

Garancije su, naime, date uz uslov da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

Puštanje Šešelja na privremenu slobodu Hag je obrazložio pogoršanjem njegovog zdravstvenog stanja, piše srbijanski Blic.

Međutim, za razliku od prošlog puta, kada je Hag u devet tačaka decidno naveo šta sve Šešelj ne smije raditi u Srbiji, ovog puta je od Vlade Srbije traženo da garantuje samo da Šešelj neće kontaktirati s potencijalnim svjedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove.

Šešeljev sin Aleksandar kazao je da njegov otac do sinoć do 20 sati nije zvanično dobio ponudu o puštanju na privremenu slobodu pod svim uslovima. On je dodao kako njegov otac nikada neće prihvatiti da bude u kućnom pritvoru, te da neće prihvatiti garancije koje daje prozapadna izdajnička vlada u Beogradu.

Tribunalu u Hagu Šešelj se predao 23. februara 2003. U Hagu mu se sudi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj i BiH, ali i za djela počinjena u Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Suđenje je počelo 7. novembra 2007. godine, a januara 2009. je dodatno optužen za nepoštivanje Tribunala zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka čiji je identitet, po nalogu pretresnog vijeća, zaštićen od javnosti.

Šešelj je u julu 2009. osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, a u februaru 2010. drugi put je optužen zbog toga što je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka.