{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlozi za deblokadu hrvatskih pregovora

F
FENA
21.1.2009. u 20:28
0
0
Prijedlozi za deblokadu hrvatskih pregovora
0
Prijedlozi za deblokadu hrvatskih pregovora
Foto: Reuters
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu je u razgovoru s najvišim slovenskim dužnosnicima iznio zamisli koje bi mogle pridonijeti deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, ali nije htio govoriti o pojedinostima, navevši da ih treba prenijeti i hrvatskoj strani te da za njihov uspjeh treba vremena.
Nakon susreta sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom i ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom Rehn je popodne na završetku posjeta Ljubljani o slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu i mogućnostima deblokade hrvatskih pristupnih pregovora razgovarao i s predsjednikom Danilom Tuerkom.

Kako je u izjavi nakon susreta u priopćenju naveo Tuerkov Ured, za rješenje zapleta s pristupnim pregovorima i definiranje granice potrebno je vrijeme u kojem će se temeljito razmisliti o načinu rješavanja tog pitanja. Da bi se zaplet s blokadom hrvatskim pristupnih pregovora riješio, potrebno je ponovno uspostaviti i povjerenje između dviju država, naglasio je Tuerk u razgovoru s Rehnom.

Govoreći novinarima nakon susreta sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom popodne u Ljubljani, Rehn je rekao da pozdravlja privrženost Slovenije politici proširenja EU-a općenito i njezino zauzimanje za "europsku budućnost" država zapadnog Balkana.

"Razgovarali smo i o stanju u pristupnim pregovorima Europske unije i Hrvatske", rekao je Rehn, potvrdivši da je u Ljubljanu došao i s nekoliko prijedloga o načinima rješenja slovensko-hrvatskog zapleta, posljedica kojega je blokada, ali je odbio reći pojedinosti.

"Bolje je i korisnije da o tome sada ne govorim, a o prijedlozima moram izvijestiti i hrvatsku Vladu", rekao je Rehn. Dodao je kako očekuje da će za uspjeh te inicijative biti potrebno vrijeme i zahtjevni razgovori, ali da postoje volja i odlučnost da se to postigne.

"Sloveniju i Hrvatsku želimo ohrabriti da riješe granično pitanje. Ako jedna i druga strana smatraju da će im dobro doći bilo kakva pomoć Europske unije, Europska komisija to je spremna proučiti", rekao je Rehn.

Pahor je novinarima nakon susreta s Rehnom rekao da je i dalje otvoren za susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ali da se zahtjevna pitanja ne mogu riješiti na njihovu neslužbenu susretu koji je predložio hrvatski premijer. Dodao je kako je Rehnu ponovio da će slovenske rezerve na otvaranje i zatvaranje novih pregovaračkih poglavlja Hrvatske u pregovorima s EU-om ostati ako se "ne promijene okolnosti" koje su izazvale blokadu.

"Podupiremo širenje Europske unije, pa i nastavak pregovora s Hrvatskom, ali što se Slovenije riče, pritom se moraju promijeniti okolnosti koje su slovensku Vladu i politiku prisilile da uskrati suglasnost za ta poglavlja", rekao je Pahor. Ponovio je kako smatra da je Hrvatska uvrštenjem nekih dokumenata u pregovarački proces pokušala "prejudicirati granicu" sa Slovenijom.

"Slovenija i Hrvatska su međusobnim priznanjem pri osamostaljenju
priznale da će osnova za određivanje granice biti stanje 25. lipnja 1991. Slovenija ne može pristati na to da se dokumentima koji bi tu granicu prejudicirali mijenja tadašnje stanje na granici, s danom kad je granica u načelu bila dogovorena", rekao je Pahor.

Dodao je kako Slovenija zato i dalje zahtijeva da Hrvatska iz pristupnih pregovora s EU-om povuče te dokumente, odnosno obveže da ih neće upotrijebiti ni u jednom postupku pred arbitražnim tijelom, odnosno u procesu na koji bi pristale jedna i druga strana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: