Kosovo
0

Prijedlog za službena vozila zastupnika izazvao buru osuda

FENA
Kosovski premijer Hashim Thaqi izjavio je kako je kosovska vlada odlučno protiv prijedloga predsjedništva Skupštine Kosova da svaki zastupnik ima svoje službeno vozilo, prenose u utorak prištinski mediji.

Kosovska skupština ima 120 zastupnika, podsjećaju kosovski mediji, dodajući kako je premijer ocijenio da je riječ o neozbiljnoj odluci koja bi dodatno opteretila proračun Kosova za 2009. godinu.

Thaqi je dodao da je za vladu odluka o kupnji službenog vozila za svakog zastupnika neprihvatljiva, jednako kao i prijedlozi da svaki od njih ima svoju tajnicu, zaseban ured, vozača i pravo na 100 eura za kupnju goriva.

Kosovski premijer tako se pridružio valu žestokih reakcija na prijedlog predsjedništva Skupštine Kosova. Vjerojatno i pod pritiskom najava skorih prosvjeda policajaca i liječnika na Kosovu, koji imaju vrlo loše uvjete rada i niske plaće, premijer je upozorio da je Kosovo najsiromašnija zemlja u regiji, s najvećom stopom nezaposlenosti, s ograničenim proračunom, i da stoga mora voditi računa o svakom utrošenom centu.

Prijedlog predsjedništva Skupštine Kosova naišao je na oštre reakcije oporbenih stranaka na Kosovu i građana. U reakcijama se ističe da bi takva odluka izazvala prosvjede na Kosovu, gdje je gotovo 45 posto stanovnika bez posla i gdje najmanje 15 posto stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu.

Predsjedništvo Skupštine Kosova u utorak se oglasilo pravdajući se da je riječ samo o prijedlogu, a ne i konačnoj odluci te ističući da i dalje ostaje na stajalištu o potrebi poboljšanja uvjeta rada zastupnika kosovskog parlamenta.