Skupština Srbije
0

Prijedlog rezolucije o Srebrenici do 20. januara?

SRNA
Skupština Srbije razmatraće prijedloge dvije rezolucije kojima se osuđuju zločini počinjeni tokom devedesetih na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, javlja B92.

Jedna će se odnositi na osudu zločina počinjenih nad Bošnjacima u Srebrenici, a druga na osudu svih drugih zločina, rekli su izvori iz vladajuće koalicije u parlamentu Srbije.

Isti izvor navodi i da je namjera da te prijedloge podrži što veći broj poslanika u parlamentu, a ne samo predstavnici vladajuće većine. 

Tekstove obje rezolucije predložiće vladajuća koalicija, ali, prema ovom izvoru, o njima će se razgovarati sa predstavnicima opozicionih partija, kako bi se obezbijedila što šira parlamentarna podrška prilikom glasanja o ta dva teksta.  

Iz vladajuće većine ne isključuju mogućnost da rad na prijedlozima dvije rezolucije bude završen do 20. januara, za kada je planirana vanredna sjednica skupštine, ali napominju da će te rezolucije u parlamentu biti sigurno usvojene prije početka redovnog, proljećnog zasjedanja u martu.  

Nakon što je predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio da se usvoji rezolucija kojom bi Srbija osudila zločin u Srebrenici, ratne zločine osuđuju sve političke stranke u Srbiji, ali nisu jedinstvene oko donošenja posebne rezolucije o Srebrenici.

Jedni se zalažu za usvajanje samo rezolucije o Srebrenici, ali je većina za usvajanje dokumenta, kojim bi se, osim  Srebrenice, osudili i drugi ratni zločini na prostorima bivše Jugoslavije.
Sličan pokušaj u parlamentu je propao 2005. godine,  jer nije bilo saglasnosti o tome treba li posebno osuditi zločin u Srebrenici ili zajedničkom deklaracijom ustati protiv svih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.   

Tadićev DS je za usvajanje rezolucije o Srebrenici, Savez vojvođanskih Mađara i SDP Rasima Ljajića, kao i opozicioni LDP Čedomira Jovanovića.

Za članice vladajuće koalicije Jedinstvenu Srbiju i SPS neprihvatljivo je izdvajanje Srebrenice, ukoliko ne budu usvojene deklaracije i o drugim stradanjima Srba na prostorima bivše Jugoslavije, dok su za G17 plus put do kompromisa – usvajanje dvije rezolucije.

Iz SNS-a Tomislava Nikolića poručuju da o deklaraciji o Srebrenici ne mogu ništa da kažu dok ne vide konkretan prijedlog.

Protiv rezolucije samo o Srebrenici su iz opozicionog bloka radikali, kao i DSS Vojislava Košutnice, koja se zalaže za deklaraciju kojom bi se osudili svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.