Novi incident
240

Priboj: Opet se pjevalo "Božić je, pucaj u džamije", uhapšene četiri osobe

A. L.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Novi incident u kojem je grupa mladića između ostalog pjevala pjesmu "Božić je, pucaj u džamije" desio se sinoć u Priboju, a za posljedicu je imao hapšenje četiri osobe.

Uhapšeni su Igor Papić, Miljan Miković, Slavko Đurović i Marko Đurović. Tužilaštvo u Priboju jutros im je odredilo zadržavanje u pritvoru. Oni su uhapšeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti po članu 317 kaznenog zakona Republike Srbije.

Glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice Priboj Harun ef. Eminagić izrazio je duboko razočarenje i bijes prema učesnicima ovog incidenta.

Istakao je svoju odlučnost da se suprotstavi svakom obliku mržnje i nasilja, naglasivši da neće dozvoliti da se Priboj obilježava fašističkim postupcima.

Incident je dokumentovan i objavljen na Instagram profilu korisnika Đurović Marka, koji je događaj prenosio uživo. Snimak je brzo izazvao burne reakcije kako među lokalnom zajednicom, tako i na društvenim mrežama.

Podsjećamo, sličan incident se dogodio prije dvije godine kada je grupa mladića pjevala iste stihove tokom Božića u centru Priboja. Iako je tada slučaj prijavljen nadležnom tužilaštvu i policiji, izgrednici su oslobođeni optužbi, što je podstaklo zabrinutost u zajednici.