Osijek
0

Preventivno hospitalizirano još 6 studenata

FENA
U Kliničkoj bolnici Osijek sinoć je zbog lagano povišene temperature preventivno hospitalizirano još petoro studenata koji su se vratili iz SAD-a, no nema mjesta panici s obzirom na to da su preliminarni rezultati pokazali da 22-godišnjakinja, koja je jučer još tokom dana smještena u bolnicu, ne boluje od gripe, pa tako ni svinjske gripe, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Tih pet studenata, koji su također dvije sedmice boravili u SAD-u na Sveučilištu Illinois, preventivno je hospitalizirano uz uobičajenu terapiju, rekao je danas za Hinu dr. Ivan Valek, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Dr. Valek je istakao kako je lično obišao svih 16 studenata i 4 profesora i asistenta koji su se 25. aprila vratili iz SAD-a sa studijskog putovanja, te da su poduzete sve mjere nadzora i praćenja njihova zdravstvena stanja. Dodao je kako su svi istaknuli da je u avionu bilo jako hladno, te je moguće da su se nakon duga puta i niske temperature prehladili.

Radi potvrde preliminarnih nalaza 22-godišnje Osječanke, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) obavit će još pretragu kulture virusa, koja traje dvije sedmice, podsjetio je dr. Valek.

Profesorica doktorica Slavica Singer koja je vodila grupu studenata i nastavnika na studijsko putovanje u SAD, izjavila je danas kako je jučer nakon informacije da je jedna studentica hospitalizirana, lično nazivala sve svoje studente i poslala ih na pregled. Također je rekla kako je razgovarala s dekanom Sveučilišta u Illinoisu koji joj je potvrdio da u tom dijelu SAD-a nije bilo slučajeva svinjske gripe te da ni jedan njihov student nije obolio.

U Osijeku je Stožer za zdravstvo Osječko-baranjske županije održao danas sastanak, kao uobičajeni postupak u slučaju vezanom za praćenje zdravstvenog stanja hospitaliziranih studenata, ali i dogovora o stanju pripravnosti.