Beograd
0

Pretres kuće Darka Mladića

FENA
U Beogradu je u četvrtak ujutro nastavljena operacija traženja Ratka Mladića, bivšega vojnog zapovjednika srpske vojske u Bosni i Hercegovini koji je već godinama u bijegu, saopćile su srbijanske vlasti.

Policija je saopćila da se operacija odvija na pet različitih mjesta u Beogradu i da je počela u 09.00 sati, na zahtjev istražnog suca Suda za ratne zločine.

Službe srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine su nešto kasnije precizirale agenciji AFP kako je cilj operacija da se prekine "finansijska pomoć" koju uživa bivši vojni lider Srba u BiH.

Cilj operacije je "provesti plan o ukidanju financijske pomoći bjeguncima koje traži" Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), saopćile su službe.

Srbijanska agencija Tanjug je precizirala da je desetak policajaca u uniformama jutros u beogradskom naselju Banovo Brdo opkolilo kuću Darka Mladića, sina Ratka Mladića i započela pretres.

Agencija navodi kako joj je u MUP-u Srbije rečeno da je u toku pretraga pet objekata, od kojih su četiri na području Beograda.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, prijatelj porodice Mladić koji se nalazio u stanu Darka Mladića, precizirao je za Radio Beta-RFI da vlasti pretražuju i urede Telekoma Srbije, državne telekomunikacijske kompanije, u Obrenovcu, 40 kilometara jugozapadno od Beograda, gdje radi snaha Ratka Mladića.

Srbijanske vlasti su saopćile 10. novembra da je izvršen pretres u predgrađu Valjeva, u okviru potrage za Ratkom Mladićem.

Vlasti su nešto kasnije objasnile da je operacija u Valjevu imala za cilj da istraži financijsku podršku koju Mladić uživa.

Ova operacija se odvijala nekoliko dana prije nego što je u Beograd došao tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz, koji je sa srbijanskim vlastima trebalo da utvrdi kakva je njihova saradnja s ICTY-em.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak da policijska akcija koja je u toku na više lokacija u Beogradu za cilj ima potragu za tragovima i dokazima koji bi doveli do pronalaženja haškog optuženika Ratka Mladića.

"Mi ne tražimo u ovoj akciji Ratka Mladića, tražimo tragove, dokaze, materijale, dokumenta i bilo šta što može da predstavlja trag koji vodi do Ratka Mladića", izjavio je Ljajić novinarima.