{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presude Priliću i ostalima imat će posljedice za Hrvatsku

F
10.9.2009. u 13:13
0
1
Presude Priliću i ostalima imat će posljedice za Hrvatsku
0
Presude Priliću i ostalima imat će posljedice za Hrvatsku
Nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Josip Jurčević upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare da će, budu li šestorica vojnih i političkih dužnosnika Hrvata iz BiH osuđena na Haaškom sudu, to imati dalekosežne političke, historijske, pravne, ali i gospodarske posljedice na Republiku Hrvatsku.
Najavio je da će se sutra na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju pojaviti kao svjedok - ekspert na suđenju Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću koje je tužiteljstvo Haaškoga suda optužilo za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji su ključne institucije Republike Hrvatske navodno počinile protiv BiH.

Budući da, kako je rekao, sud nema ovlasti suditi državama i organizacijama, "optužnica je formalno pokrenuta protiv šestorice Hrvata iz BiH". No, u prvoj tački optužnice svaki od šestorice Hrvata tereti se za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu kojem su na čelu navodno bili tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i mnoge druge osobe i strukture hrvatske državne vlasti.

"Na taj način praktično se tereti država Republika Hrvatska kao nositelj zajedničkog zločinačkog poduhvata protiv države BiH", istakao je.

Podsjetivši kako proces ulazi u prvostepenu završnu fazu, Jurčević je izrazio nezadovoljstvo što vladajuće strukture na razne načine ignoriraju tu činjenicu, a mediji ne prenose ni najosnovnije informacije šta se ondje događa.

Istakao je kako je ekspertizu "Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990.-1995. godine", koju je prije pola godine predao sudu, napisao po znanstvenim standardima koristeći se mnogobrojnim izvornim dokumentima iz Hrvatske, BiH i međunarodne zajednice od kojih mnogi nisu poznati hrvatskoj javnosti.

Jurčević je rekao da će ekspertiza srušiti mnoge stereotipe koji prevladavaju u Hrvatskoj o odnosu Hrvatske prema BiH od 1990. do 1995. godine.

Kao kandidat za hrvatskog predsjednika, misli da su danas hrvatska država i njena budućnost na neki način ugroženije nego 1991. godine. 'Topništvo' koje se danas događa na sofisticiran način prijeti Hrvatskoj kao državi i zajednici za jedan krimen s kojeg će se teško sprati ljaga ako presude na Haaškom sudu budu osuđujuće, rekao je Josip Jurčević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: