Josip Jurčević
0

Presude Priliću i ostalima imat će posljedice za Hrvatsku

FENA
Nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Josip Jurčević upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare da će, budu li šestorica vojnih i političkih dužnosnika Hrvata iz BiH osuđena na Haaškom sudu, to imati dalekosežne političke, historijske, pravne, ali i gospodarske posljedice na Republiku Hrvatsku.

Najavio je da će se sutra na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju pojaviti kao svjedok - ekspert na suđenju Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću koje je tužiteljstvo Haaškoga suda optužilo za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji su ključne institucije Republike Hrvatske navodno počinile protiv BiH.

Budući da, kako je rekao, sud nema ovlasti suditi državama i organizacijama, "optužnica je formalno pokrenuta protiv šestorice Hrvata iz BiH". No, u prvoj tački optužnice svaki od šestorice Hrvata tereti se za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu kojem su na čelu navodno bili tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i mnoge druge osobe i strukture hrvatske državne vlasti.

"Na taj način praktično se tereti država Republika Hrvatska kao nositelj zajedničkog zločinačkog poduhvata protiv države BiH", istakao je.

Podsjetivši kako proces ulazi u prvostepenu završnu fazu, Jurčević je izrazio nezadovoljstvo što vladajuće strukture na razne načine ignoriraju tu činjenicu, a mediji ne prenose ni najosnovnije informacije šta se ondje događa.

Istakao je kako je ekspertizu "Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990.-1995. godine", koju je prije pola godine predao sudu, napisao po znanstvenim standardima koristeći se mnogobrojnim izvornim dokumentima iz Hrvatske, BiH i međunarodne zajednice od kojih mnogi nisu poznati hrvatskoj javnosti.

Jurčević je rekao da će ekspertiza srušiti mnoge stereotipe koji prevladavaju u Hrvatskoj o odnosu Hrvatske prema BiH od 1990. do 1995. godine.

Kao kandidat za hrvatskog predsjednika, misli da su danas hrvatska država i njena budućnost na neki način ugroženije nego 1991. godine. 'Topništvo' koje se danas događa na sofisticiran način prijeti Hrvatskoj kao državi i zajednici za jedan krimen s kojeg će se teško sprati ljaga ako presude na Haaškom sudu budu osuđujuće, rekao je Josip Jurčević.