Beograd
0

Presude Mladićevim pomagačima u četvrtak

SRNA
Presude optuženima za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića bit će izrečene u četvrtak, 4. novembra, odlučeno je na današnjem suđenju pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, na kojem su završne riječi izneli tužilaštvo i odbrana.

Tužilaštvo je zatražilo da svi optuženi budu proglašeni krivim i istaklo da su Stanko Ristić i još devet osoba krivi zato što su pomagali skrivanje Mladića, iako su znali ko je on i da je protiv njega podignuta optužnica za teška djela.

Kako je navelo Tužilaštvo, oni su svjesno omogućili njegovo skrivanje pune četiri godine, u više stanova u Beogradu, obezbjeđivali mu novac, hranu, sredstva za transport, starali se o njegovoj bezbjednosti.

Odbrana tvrdi da ne postoji nikakvo krivično djelo i navodi da Ratko Mladić nikada nije osuđen, te da je apsurdno suditi nekome da mu je pomogao nakon krivičnog djela. 

	Prvobitno, optužnica je teretila oficira Vojske Republike Srpske Jova Đoga da je organizovao skrivanje Ratka Mladića. U međuvremenu Đogo je preminuo, pa je suđenje protiv njega obustavljeno. 

Suđenje za skrivanje Ratka Mladića trajalo je više od četiri i po godine i više puta je vraćano na početak, zbog promjene sudskog vijeća, bolesti optuženih, ali i promjene zakona.

Na optuženičkoj klupi su bivši oficiri VRS-a Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.