Reakcije iz Srbije
0

Presuda Lukićima je pravda za žrtve

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Presuda Haškog tribunala Milanu i Sredoju Lukiću za zločine nad muslimanima u Višegradu od 1992. do 1994. godine predstavlja pravdu za žrtve i pravnu pobjedu glavnog tužioca ovog suda Serge Brammertza i njegovog tima, ocijenio je portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić. Prema njegovom mišljenju, presuda Haškog tribunala je "na neki način i pravda za žrtve i jasna poruka da se ovako nešto nikada više ne smije ponoviti".

"Milan Lukić, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, u istoriji ovih naših nesrećnih ratova ostaće upamćen po tome što je spaljivao žive žene, djecu i starce, i po drugim svirepim zločinima", rekao je Vekarić beogradskim medijima.

On je naglasio da se Srbija davno opredijelila prema Milanu Lukiću time što mu je izrečena maksimalna kazna za jedan dio zločina koje je učinio u to vrijeme.

Vekarić je podsjetio da je Milan Lukić 15. jula 2005. godine u odsustvu osuđen u Okružnom sudu u Beogradu na 20 godina zatvora za zločin u Sjeverinu, kada je 22. oktobra 1992. godine iz autobusa oteto i ubijeno 16 putnika muslimana.

Haški tribunal osudio je danas Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bosanskim muslimanima u Višegradu.