Beograd
0

Presuda Iliji Jurišiću 28. septembra

SRNA
Presuda Iliji Jurišiću optuženom za ratni zločin u slučaju "tuzlanska kolona" iz 1992. godine, biće izrečena u ponedjeljak, 28. septembra, u 13.00 sati u Specijalnom sudu u Beogradu.

Odbrana je danas u završnoj riječi pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu zatražila oslobađajući presudu za svog klijenta zbog nedostatka dokaza, dok se sam Jurišić založio da se ovo suđenje "okonča pravedno, a ne popularno".

Jurišić je rekao da od početka glavnog pretresa saslušano je 76 svjedoka od čega 41 oštećeni, kao i jedan zaštićeni svjedok te ocijenio da sud ima problem da utvrdi tačan broj poginulih i ranjenih pripadnika  JNA, dok se poginuli i ranjeni policajci BiH i ne pominju. 

On smatra da slučaj "tuzlanska kolona" izabran da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokaže da brine i za srpske žrtve. 

Jurišić je naveo da je pitanje svih pitanja, da li on ovdje, izolovan u Beogradu, može dokazati svoju nevinost, dok svjedoci iz Tuzle koji mogu potvrditi ili opovrgnuti njegovu nevinost ne žele da dođu u Beograd.

"Ako se osvrnem na svoj slučaj, postavlja se pitanje da li je pravda zadovoljena, čija je ona i čemu služi? Nikad se nisam svetio nikome i nastojim da  budem ljudsko biće", rekao je Jurišić, bivši visoki ratni čelnik Tuzle. 

On je podsjetio da je odmah nakon njegovog hapšenja na aerodromu u Beogradu Ministarstvo pravde BiH tražilo njegovo izručenje BiH, ali je Vijeće za ratne zločine   odbilo taj zahtjev.  
Njegov advokat Stevan Protić je rekao da je utvrđeno da je 15. maja 1992  bio veliki incident u Tuzli i da je bio različitih podataka o broju žrtava, ali da to  nije dokazano.  

On je rekao da krivac za "tuzlansku kolonu" mora da odgovara, ali da to u ovoj sudnici nije moguće te dodao da srpsko tužilaštvo nikada nije saopštilo kako je glasila naredba koju je Jurišić prenio. 

Protić kaže  da odbrana ne spori da je Jurišić prenio "naredbu za odbranu", a ne za napad, ali da je bila onemogućena da na sudu to i dokaže.  

"Naredba na vatru odgovoriti vatrom, koju je prenio Jurišić, je odbrambene prirode", rekao je Protić, koji je dodao da ne postoje dokazi za objektivnu odgovornost niti stoji stav tužilaštva o komandnoj odgovornosti Jurišića. 

Tužba je u jučerašnjoj svojoj završnoj riječi zatražila da se Jurišić kazni, smatrajući d aje dokazana njegova krivica. 

Prema optužnici, Ilija Jurišića (64) iz Tuzle se tereti za učešća u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli, 1992. godine, koja se povlačila iz tog grada.  
Prema najnovijoj izmijenjenoj optužnici, koja je Jurišiću uručena prije nekoliko dana, on je  optužen za smrt  najamnje 51 vojnika i najmanje 50 ranjenih.

Jurišića je prethodna optužnica teretila da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starješina u Službi državne bezbednosti izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine, i na njemu radi u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Ilija Jurišić je uhapšen 14. maja, po međunarodnoj potjernici, na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", u tranzitu, na putu u Njemačku, a suđenje pred sudom u Beogradu je počelo u februaru 2008. godine. 

Jurišić je negirao sve navode optužnice, ističući da je on samo prenio naređenje. 
Vijeće za ratne zločine u Beogradu do sada dva puta odbilo  zahtjev Ilije Jurišića, kojem se sudi za ratni zločin u slučaju "tuzlanska kolona"  da mu se ukine  pritvor.