|

Haški tribunal oslobodio Ramuša Haradinaja

Haški tribunal oslobodio Ramuša Haradinaja
3
Klix.ba
29.11.2012. u 09:42
13
komentara
3

dijeljenja
Haški tribunal oslobodio Ramuša Haradinaja Foto: AFP
Sudsko vijeće Haškog tribunala oslobodilo je nekadašnje komandante Oslobodilačke vojske kosova (OVK) Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljahiju Brahimaja nakon ponovljenog suđena zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.
Tribunal nije utvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata. Tužilaštvo nije izvelo nikakve neposredne dokaze da su trojica optuženih učestvovali u zločinima, a Vijeće haškog tribunala smatra da su informacije tužilaštva neodređene. Vijeće je utvrdilo da dokazi ne potkrepljuju tvrdnje tužilaštva o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata.

Prema navodima Vijeća, tužilaštvo nije nije iznijelo dokaze da je Haradinaj znao za krivična djela počinjena u Jablanici. Isto nije dokazano ni za Idriza Baljaja.

Vijeće je utvrdilo da Haradinaj, Baljaj i Brahimaj nisu krivi ni po jednoj tački optužnice i bit će odmah pušteni na slobodu.

Oslobađanje trojice optuženih Kosovara izazvalo je euforiju na ulicama Prištine. Građani se okupljaju na gradskom trgu, gdje uz vatromet, suze i pucnjeve slave oslobađanje pripadnika OVK-a.

Podsjećamo da je raspravno vijeće Haradinaja i Baljaja u aprilu 2008. godine oslobodilo krivice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, a Brahimaja osudilo na šest godina zatvora. Žalbeno vijeće je ukinulo oslobađajuće presude i naložilo ponavljanje suđenja.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...