Regija
0

Prestanak progona obitelji Milošević uvjet SPS-a za ulazak u vladu

FENA
Bez Socijalističke partije Srbije (SPS) ni jedna grupacija stranaka u Srbiji ne može sastaviti novu Vladu, a SPS postavlja kao jedan od uvjeta prestanak progona obitelji Milošević i oslobađanje iz zatvora bivšeg direktora Televizije Srbije Dragoljuba Milanovića.

Potpredsjednik SPS-a Milutin Mrkonjić izjavio je u intervjuu za dnevnik "Blic" od srijede da očekuje nastavak pregovora o budućoj Vladi s koalicijom Srpske radikalne stranke (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja i Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, te da koalicija koju predvodi njegova stranka inzistira na ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, na povećanju mirovina za deset posto i na tome da mirovine nakon nekog vremena dostignu visinu od 70 posto u odnosu na plaće.

"Međutim, uvjet bilo kojeg razgovora za nas je prestanak progona obitelji Milošević i oslobađanje Dragoljuba Milanovića", kazao je Mrkonjić, dodajući da ako radikali i narodnjaci prihvate njihove uvjete, neće ni počinjati pregovore o Vladi s Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića.

U intervjuu za "Večernje novosti" od srijede, međutim, Mrkonjić je kazao da dogovor s radikalima i narodnjacima o sastavljanju vlasti u Beogradu, potpisan u srijedu, ne znači da je SPS "definitivno zalupila vrata" DS-u i dodao da ne vidi zašto bi taj sporazum bio prepreka za razgovore o srbijanskoj Vladi.

Protiv Mirjane Marković, supruge bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, i njihova sina Marka na snazi su međunarodne tjeralice, protiv nje zbog nezakonite dodjele stana iz Vladina fonda dadilji njezina unuka, a protiv Marka Miloševića zbog navodne umiješanosti u krijumčarenje cigaretama 90-ih godina, te zbog prebijanja članova organizacije "Otpor" u Požarevcu 1999. godine.

Dragoljub Milanović, bivši direktor državne televizije, osuđen je na deset godina zatvora zbog toga što u vrijeme NATO-bombardiranja, 23. travnja 1999. godine, nije evakuirao zaposlene iz zgrade RTS-a u Beogradu te je 16 zaposlenika te kuće poginulo. Milanović je nakon izricanja presude pobjegao. Tijekom policijske akcije "Sablja", provedene nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine, uhićen je u okolini Bara u Crnoj Gori, u vikendici što su je unajmili pripadnici kriminalnog "Zemunskog klana", koji je sudjelovao u atentatu na premijera.

Oslobađanje pravomoćno osuđenih ne spominje samo Mrkonjić. Šešeljev zamjenik Tomislav Nikolić izjavio je u predizbornoj kampanji da će, kad dođe na vlast, preispitati presude Đinđićevim ubojicama.