Regija
49

Preminuo ugledni advokat i intelektualac Srđa Popović

Klix.ba
Jedan od najpoznatijih advokata sa ovih prostora Srđa Popović, umro je u Beogradu u 76. godini, poslije teške i kratke bolesti.

Rođen je 1937. u Beogradu, u advokatskoj porodici. U vrijeme Jugoslavije je postao poznat advokat nakon zastupanja velikog broja javnih ličnosti u političkim procesima. Tako je branio Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa...

O Popoviću je u to vrijeme pisao i ugledni britanski magazin The Times istaknuvši kako se radi o čovjeku koji brani prognane zbog njihovog uvjerenja.

Kada mu se spočitavala upravo odbrana ovih osoba pred sudom, Popović je kazao da bi branio bilo koga. Tačnije, kazao je: "Branio bih i Dražu Mihailovića, i Rankovića da mu je bilo suđeno, i Stepinca, a možete dodati i bilo koje ime".

Srđa Popović će također ostati upamćen i kao čovjek, jedan od prvih intelektualaca u Srbiji, koji je žestoko kritikovao Slobodana Miloševića. To mu je često zadavalo probleme, a nacionalisti su ga proglašavali izdajnikom i otpadnikom. Jedan je od onih koji su još godinama ranije govorili kako će Srbija izgubiti Kosovo, jer vodi pogrešnu politiku.

Zbog onoga što je govorio bio je primoran, jer su mu prijetili, odseliti privremeno iz Srbije. To se desilo 1991. godine, a otišao je u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od onih koji su zagovarali akcije NATO-a na ovim prostorima kako bi se spriječila krvoprolića. Otvoreno je kazao 1993. godine da se jugoslavenski ratovi mogu zaustaviti NATO-vim bombardovanjem Srbije.

U Srbiju se vratio nakon Miloševićevog svrgavanja s vlasti. Ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića je nazivao državnim udarom koji je pomogao Vojislavu Koštunici da dođe na vlast.

Svečanost povodom obilježavanja 20 godina Republike Srpske 2012. godine je protumačio kao "rehabilitaciju Karadžića i Mladića". Također je izjavio da je Draža u ime iste ideologije etnički čistio Bosnu od muslimana, kao i Mladić 50 godina poslije".

Posljednjih godina je radio kao pravni zastupnik Đinđićeve majke i sestre. Ženio se dva puta, prvi put sa poznatom političarkom Vesnom Pešić.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić je jednom za HRT kazao da je upisao psihologiju jer je u biografiji Srđe Popovića našao podatak da je on prvo počeo da studira psihologiju. Inače, Tadić je rekao i da je u kancelariji Popovića 1979. potpisao peticiju protiv Zakona o neprijateljskoj propagandi i paragrafa 133, što, kako je objasnio, smatra prvim aktivnim ulaskom u politiku.

Popović je 1990. pokrenuo prvi privatni medij u tadašnjoj Jugoslaviji, nedjeljnik "Vreme".