{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Timothy John Byford, tvorac serija "Otvori prozor" i "Nedjeljni Zabavnik"

5.5.2014. u 14:32
256
49
Preminuo Timothy John Byford, tvorac serija "Otvori prozor" i "Nedjeljni Zabavnik"
256
Preminuo Timothy John Byford, tvorac serija "Otvori prozor" i "Nedjeljni Zabavnik"
Timothy John Byford (Foto: Blic.rs)
Timothy John Byford, režiser i scenarista, koji je autor nekih od najboljih serija za djecu preminuo je u ponedjeljak, 5. maja. Byford je od 1971. godini živio u Srbiji, a svojevremeno je radio i za Televiziju Sarajevo i režirao jako popularnu seriju za djecu "Otvori prozor".
Byford je prije 40 godina došao je iz Velike Britanije u nekadašnju Jugoslaviju na svega nedelju dana. Ostao je u Beogradu do posljednjeg dana i režirao dječje emisije uz koje su generacije odrastale, a koje još imaju status neprevaziđenih programa za najmlađe, objavio je Blic.

Kao reditelj dječjih emisija počeo je na BBC-u, dok je za Televiziju Beograd režirao "Neven", "Babino Unuče" i "Poletarac". Timothy je radio programe i za Televiziju Sarajevo. za TV Sarajevo režirao je dječju seriju Nedjeljni Zabavnik, a tokom svog boravka u Sarajevo 1984. godine režirao je i seriju za djecu Notna Svaštara.

U Sarajevo se vratio i 1988. godine kada je režirao ekološku seriju za djecu "Tragom Tice Dodo", a brojne današnje generacije ga pamte po dječjoj seriji "Otvori prozor" koju je režirao 1990. godine.

Nakon kratkog boravka u Engleskoj, 1995. godine se vratio u Beograd gdje je predavao engleski jezik i dramu. Pisao je i prevodio na engleski.

Prije nekoliko godina obolio je od karcinoma. Bitku za život izgubio je u 72. godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: