Regija
0

Preminuo sportski TV komentator Duško Korać

Klix.ba
U Beogradu je jutros preminuo sportski TV komentator Duško Korać. Sportskom komentatoru RTS-a je pozlilo prije sedam dana kada je po završetku prijenosa odbojkaške utakmice između Jedinstva iz Stare Pazove i TENT-a silazio iz komentatorske lože na teren, javlja srbijanski Blic.

Iako su mu odmah ukazali pomoć, a on istakao da se osjeća bolje, u ponedjeljak je preminuo u beogradskom Urgentnom centru.

Duško Korać je rođen 4. jula, 1955. godine. Rođen u Ivangradu gdje je završio osnovnu i srednju školu. On je došao u Beograd 1973. godine, gdje je studirao ekonomiju.

  1. godine je preko oglasa, zajedno s Brankom SurutkOM, primljen na Radio-televiziju Srbije. 1985. je od Mihajla Erića dobio ponudu da se bavi ekonomsko-političkim novinarstvom na RTS-u, što on odbija jer je htio da se posveti sportu. Odbija i ponudu 1987. biti glavni i odgovorni urednik sportske redakcije uz obrazloženje da urednici trebaju biti iz Srbije.

Spada u kontroverzne komentatore koji ima brojne poštovaoce koji nisu propuštali njegove prenose ali i žestoke neprijatelje koji osporavaju njegovu profesionalnost.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri prenosio je: atletiku, zimske sportove, vaterpolo, odbojku, nogomet, formulu, boks i plivanje. Popularan je postao ne samo po svom velikom znanju o sportašima već i po tome da tokom prijenosa jednog sporta govori o nekom drugom sportu. U posljednje vrijeme je prenosio zimske sportove, atletiku i plivanje.

Posljednjih godina je bio oštri protivnik dominacije SAD-a u atletici i uzimanju dopinga, kao i glorifikovanju ruskih atletičara. Igrao je u nogometnom klubu "Novinar" na pozicijama lijevo krilo i centrafor. Od 1990. godine prestaje prenosi nogometne utakmice zbog inicidenta na stadionu "Maksimir" kada je Zvonimir Boban udario policajca. Pošto je Koraćev otac bio policajac on je to doživio lično.

Posljednju vaterpolo utakmicu između Crne Gore i Hrvatske je prenosio 2008. na olimpijskim igrama. Kao razlog svog povlačenja je naveo Snjeguljicu Lakićević Stojačić koja je obavljala dužnost državne tajnice u Ministarstvu rada i šefa Olimpijske misije Srbije na olimpijskim igrama u Pekingu.

Pojedini sportaši bili su otvoreno protiv njega, čak je Ivan Miljković želio da mu se zabrani da prenosi odbojku. Razlog peticije koju je Miljković prikupljao za njegovu smjenu je bio prijenos utakmice u kojoj je Korać govorio o njegovoj uobraženosti i lošoj statistici sa prethodnog meča. Miloš Nikić je pored Miljkovića bio jedini potpisnik te peticije.

Mnogi su govorili da je Duška Koraća je teško predstaviti, jer on nije bio samo sportski komentator RTS-a. Za one koji ga obožavaju ili ne podnose on je bio i filozof, psiholog, dežurni teoretičar zavjere…